Venemaa Musta mere laevastikule lepingu pikendamisega võitis Ukraina odava gaasitariifi Gazpromilt, kuid veelgi odavamale Kesk-Aasia gaasile ligi pääsemiseks pole neil Venemaale midagi vastu anda.

Kui Ukraina president Viktor Janukovits tegi ühisel ärifoorumil Venemaa presidendile Dmitri Medvedevile ettepaneku, mille kohaselt saaksid ukrainlased osta Kesk-Aasia gaasi ilma Gazpromi vahenduseta, sai ta põikleva, kuid sisuliselt äraütleva vastuse, et asja tuleb arutada kolmepoolselt.

Ukraina rasketööstus, eriti metallurgia, on tehnoloogilise vananemise tõttu väga energiamahukad ning Kesk-Aasia odav gaas oleks päästerõngaks Janukovitsi võimule tõsusmises võtmerolli mänginud metallurgiaärimehele Rinat Ahmetovile.

Samuti tabas ukrainlasi külm dušš teises neile valulises küsimuses. Kui Ukraina kütuste minister Juri Boiko palus Medvedevit, et Venemaa vaataks üle oma South ja Nord Stereami gaasitorude projektid, mis viivad gaasitransiidi Ukrainast eemale, sai ta selgesõnaliselt eitava vastuse.

Venemaa on esitanud idee mitmetes tööstusvaldkondades Ukrainaga ühiste rahvusvaheliste suurettevõtete asutamiseks. Kosmose- ja lennutööstuses paistab asi perspektiivikas ka Ukrainale, kuid gaasioligarhid ajavad sõrad vastu. Venelaste soov ühendada Ukraina gaasifirma Naftogaz Venemaa monopoli Gazpromiga, tähendaks sisuliselt enamuse Ukraina energeetika üle võtmist. Ekspertide hinnangul ei nõustu aga Ukraina oligarhid oma koduturgu, eriti seda osa, mis puudutab elektrienergia tootmist, venelastele üle andma.

Samuti ei soovi ukrainlased anda vene ettevõtjatele Odessa sadama läheduses tegutsevat keemiatehast, millega kaasneks kontroll selle valdkonna äride üle kogu piirkonnas.

Ukraina võib suure tõenäosusega tagasi pöörduda kunagise nn kahevektorilise välispoliitika juurde, kus üheaegselt lubatakse palju nii Venemaale kui ka Läänele, kuid tasumise tunnil neutraliseeritakse võetud kohustused mõlema partneri rivaalitsemise abil.

Janukovitš lubab Venemaale laiaulatuslikku sissepääsu oma majandusellu, samal ajal nimetab Euroopa Liiduga lähenemist oma peamiseks prioritediks.