"Gazpromi delegatsioon pidas täna hommikul Kiievis läbirääkimisi. Läbirääkimiste tulemusel kirjutas Ukraina pool alla leppele ilma mingite tingimusteta," seisab Gazpromi avalduses Reutersi teatel.

Varem lisas Ukraina lepingule deklaratsiooni, milles lükkas ümber Gazpromi väited, nagu Ukraina oleks gaasijuhtmest Euroopa Liidu klientidele mõeldud gaasi varastanud, ning kinnitas, et ei võlgne Gazpromile midagi.

Venemaa president Dmitri Medvedev kuulutas deklaratsiooni lisamise peale tüli senise lahenduse tühiseks, kuna Venemaa ei saanud deklaratsiooniga nõustuda. Vastavalt Euroopa Liidu, Venemaa ja Ukraina varasematele läbirääkimistele peaks Euroopa Liidu varustamine gaasiga Ukrainat läbivate gaasijuhtmete kaudu taastatama, juhul kui ELi, Ukraina ja Venemaa vaatlejad saavad kompressorjaamades vaadelda, et gaas tõepoolest ELi jõuab, ning Ukraina kirjutab leppele alla.

Venemaa saatis oma delegatsiooni Brüsselisse, et pidada läbirääkimisi gaasitransiidi taastamise asjus. Delegatsiooni kuulub Gazpromi juht Aleksei Miller ja Vladimir Putini lähedasest võitluskaaslasest Venemaa asepeaminister Igor Setšin, kes praegu vastutab valitsuses energiaküsimuste eest.

"Leppe peavad taas allkirjastama kõik kolm osapoolt. Alles siis hakkavad vaatlejad gaasikompressorjaamadesse jõudma ja gaas taas voolama," ütles Reutersile allikas Gazpromist.

Transiidi täielik taastumine võib võtta aega erinevatel kinnitustel 36 tundi või koguni kolm päeva.  

Gaasi hinna ja väidetavate võlgnevuste tüli Ukraina ja Venemaa vahel, millest Bulgaaria ja Bosnia elanikud külma ilma käes kütteta jätnud suur gaasisõda puhkes, jääb praegu ikka veel lahenduseta.