Ameerika teadlased on loonud erilise moskiitoliigi, mis on malaarianakkuse suhtes immuunne, kirjutab The Times. Uue liigi võime nakkust eirata tähendab seda, et vabadusse lastuna hakkab uus liik peagi vana üle domineerima.

Teadlased loodavad, et kui looduses saavad ülemvõimu viirusevabad moskiitod, siis saadakse kontrolli alla ka malaaria, mis tapab igal aastal 2,7 miljonit inimest. Malaariasse surrakse peamiselt Aafrikas, kuid üle maailma nakatub malaariasse igal aastal 300-500 miljonit inimest.

Teadlaste plaan on selline: suur hulk geneetiliselt muundatud moskiitosid lastakse haiguse levikupiirkondadesse lahti ja nad segunevad seal tõbe kandvate liigikaaslastega. Viirusekandmatuse geen levib järgmistele moskiitopõlvkondadele, nii et mida aeg edasi, seda vähem moskiitosid kannab nakkust. Sellele plaanile on vastu keskkonnakaitsjad, kes leiavad, et looduslikku liiki ei tohi segada laboris muundatud liigiga.

Samuti ei olda praegu veel päris kindlad, milline just on laborist kaasapandavate geenide täpne mõju ja teadlased möönavad, et enne loodusesse laskmist tuleb malaariakindlaid moskiitosid veel palju uurida.

Esimesed viirusekindlad moskiitod loodi juba seitse aastat tagasi, aga nood osutusid liiga nõrgaks, et võistelda liigikaaslastega looduses.