President Vladimir Putin viib riigi omapärasesse pooleteistparteisüsteemi, sest praegu jõuaksid riigiduumasse vaid tema eestvedamisel valimistele minev Ühtne Venemaa ning Zjuganovi juhitav Kommunistlik Partei vastavalt 67- ja 17-protsendise toetusega. Žirinovski liberaaldemokraadid ja Sergei Mironovi juhitav Õiglane Venemaa langesid oktoobris nimelt alla seitsmeprotsendise valimiskünnise.

2. detsembri parlamendivalimistel osalevad 15 parteid, keda keskvalimiskomisjon pidas võimalikuks nimekirja jätta. Neil valimistel ei näe endist peaministrit Mihhail Kasjanovit ega male eksmaailmameistrit Garri Kasparovit. Kasjanov on loodava partei Rahvas Demokraatia ja Õigluse Eest juht, oma eelmist erakonda Rahvademokraatlik Liit tal registreerida ei õnnestunudki. Ka Kasparovi juhitav Ühendatud Kodanikerinne ei mahu ametlikku nimekirja.

NSV Liidu kunagine president Mihhail Gorbatšov ei osale samuti riigiduuma valimistel, sest tema juhitud Sotsiaaldemokraatlik Partei likvideeriti ülemkohtu otsusega juulis ja kadus ka parteide registrist. Eelmisel nädalal valiti Gorbatšov uue Sotsiaaldemokraatliku Liidu etteotsa, kuid see on esialgu vaid ühiskondlik liikumine, mis ei saa kandidaate üles seada.