Aga kuidas on lood Eesti naabrite juures või ka Euroopa Liidus tervikuna? EL-i sõltumatu uurimisasutus Eurofound küsis oma põhjalikus uuringus „Euroopa elukvaliteedi ülevaade 2012“ kõigis liikmesriikides inimeste käest, kui palju neist peab iga päev hooldama oma eakaid või puudega lähedasi.

Tulemustest on näha, et Eesti kuulub selgelt Ida ja Lõuna Euroopa riikide gruppi, kus lähedaste hooldamine on igapäevaseks tegevuseks kõvasti rohkematele inimestele, kui näiteks Skandinaavia riikides või Kesk Euroopas.
Kui tihti tegeleta oma lähedase hooldamisega?
Mida tumedama sinisega on EL-i liikmesriik graafikus tähistatud, seda suurem on seal inimeste osakaal, kes hooldavad igapäevaselt oma eakaid või puudega lähedasi.
 
Küsimusele, kui tihti tuleb teil tegeleda oma eaka või puudega lähedase hooldamisega, valis Eestis vastusevariandiks „iga päev“ 6,7 protsenti küsitletutest. Näiteks Soomes oli näitaja 3,3 ja Rootsis vaid 1,6 protsenti vastanutest.

27 liikmesriigi võrdluses platseerus Eesti selle näitajaga 16. kohale.

Esikohal oli Taani vaid 1,3 protsendi inimestega, kes hoolitsevad iga päev oma puudega või eaka lähedase eest.

Viimasel kahel kohal aga Hispaania ja Leedu pisut üle kaheksa protsendise näitajaga. Seejuures Läti saab Eestist selle uuringu järgi natuke paremini hakkama, sest seal on vastav näitaja vaid 6,2 protsenti.

Mullu avaldatud põhjalik uuring viidi läbi 2011-2012 ja korraldati juba kolmandat korda. Uuringuga saab tutvuda Eurofoundi veebilehel.