Kaitseministri sõnul üritasid riigipöörde kavandajad nurjata Gruusias algavaid NATO õppuseid, vahendas Reuters, mille tunnistaja väitel liikus mässulise baasi poole 30 Gruusia tanki ja soomukit. Nüüdseks on mäss läbi ja baasi külastas Gruusia president Mihheil Saakašvili.


Thbilisist 19 kilomeetri kaugusel asuvas Mukhrovani baasis paikneb tankipataljon, mille koosseisus on sadu sõjaväelasi. Mukhrovani baasi komandör Mamuka Gorgišvili kritiseeris täna Saakašvili valitsust, kuid võimud on pataljoni juhtkonna vallandanud ning käskisid sõduritel jääda kasarmusse.


"Mitte keegi ei saa vaikselt vaadata protsessi, mis lõhub riiki," väitis Gorgišvili, kes on nüüdseks kinni võetud.


"Pataljon teatas hommikul oma allumatusest. Nad üritasid nurjata NATO õppuseid ja püüdsid korraldada sõjaväelist riigipööret," ütles kaitseminister. "Me peame praegu nendega läbirääkimisi ja ma loodan, et mäss lõpeb varsti."


President Mihheil Saakašvili rõhutas, et mäss on tõsine oht, kuid see on praeguseks olukorraks "isoleeritud."
Gruusia võimud võtsid mässu tõttu kinni rahvuskaardi endise komandöri Koba Kobaladze ja eriüksuse endise juhi Gia Gvaladze. Väidetavalt on mässuga seotud ka endine kaitseminister Davit Tevzadze, endine julgeolekuminister Jemal Gahhokidze ja Gruusia vägede ülemjuhataja 1990.-ndatel toimunud Abhaasia sõjas Gia Karkarašvili.

Venemaa peab mässu Gruusia provokatsiooniks


Gruusia siseministeeriumist teatati BBC-le, et riigipööret kavandanud seltskond soovis destabiliseerida olukorda Gruusias ning tappa president Mihheil Saakašvilit. Lisaks kavandati ka Thbilisi linnapea Gigi Ugulava ja siseminister Vano Merabišvili mõrvamist. Väidetavalt oli valitsus riigipöörde katse planeerimisest teadlik juba kaks kuud.


Saakašvili väitel aitas riigipöördekatset koordineerida Venemaa.

"Ma käsin ja nõuan meie põhjanaabrilt, et see hoiduks provokatsioonidest," nentis Saakašvili.
"Nad on saanud raha Venemaalt," kinnitas ka siseministeeriumi pressiesindaja Šota Utiašvili. "See näib olevat Venemaa poolt koordineeritud."

Venemaa ametnikud nimetasid säärast seisukohta Saakašvili režiimi "luupainajaks ja provokatsiooniks".

"See on provokatsioon," väitis Venemaa välisministeeriumi ametnik, kes ei soovinud oma nime avalikustada.

"Asjaolu, et mäss puhkes Gruusia kaitseministeeriumi alluvuses olevas pataljonis, peegeldab täielikult poliitilist ja majanduslikku kriisi, mis on arenenud Mihheil Saakašvili presidentuuri all," teatas Venemaa suursaadik NATO-s Dmitri Rogozin.

"See on Saakašvili režiimi luupainaja ja agoonia," ütles Itar-Tassile tundmatuks jääda soovinud Venemaa julgeolekuteenistuse ametnik.


Portaal Civil.ge vahendas, et Gruusia kaitseminister Sikharulidze ütles telefoniintervjuus ühele kohalikule telekanalile, et lisaks mässavatele armeelastele oli väeosa alale kogunenud ka tsiviilisikuid, kes pole relvajõududega kuidagi seotud.


Homme algavad Gruusias NATO õppused, kuhu alliansi liikmesriikidest on kohale saabunud 1300 sõdurit, kuid mida Venemaa on tauninud. Gruusias on pea terve kuu kestnud opositsiooni meeleavaldused.