Gruusia võimud teatasid eile separatistliku Abhaasia sõjaväelaste hukkumisest tulevahetuses piirialal ning kahe sõjalennuki tungimisest Gruusia õhuruumi teise eralduda püüdva piirkonna Lõuna-Osseetia lähedal.

“Kaks sõjaväelennukit tungisid Tshinvali lähedal Gruusia õhuruumi,” teatas pärastlõunal Gruusia riigiminister Temur Iakoba‰vili.

“Gruusia ja Abhaasia julgeolekujõudude vahel on toimunud kokkupõrge. Abhaasia poolel hukkus neli inimest, Gruusia poolel sai üks vigastada,” oli ministril teateid ka teiselt rindelt. Viimati nimetatut Abhaasia võimud eitasid, võttes omaks, et vigastatuid on kaks.

Mõni tund varem tuli Vene välisministeerium välja avaldusega, milles kuulutati, et Gruusia on oht Lõuna-Kaukaasia stabiilsusele, ning loetleti juhtumeid, millega Tbilisi võimud on Abhaasia ja Lõuna-Osseetia suunal pingeid üles kruvinud.

Tõepoolest hukkusid eelmisel nädalal Abhaasias kohvikuplahvatuses neli inimest. Lõuna-Osseetias Gruusia piirialadel toimus tulevahetus ning sealses pealinnas Tshinvalis sai vigastada kümmekond inimest, neist enamik tsiviilisikud. Lõuna-Osseetia vaenutegevuses surma saanuid olevat eelmisel nädalal olnud kaks.

Üleeile vabastas Lõuna-Osseetia aga neli Gruusia julgeolekuüksuslast, kui president Saaka‰vili oli ähvardanud eriüksuse rünnakuga. Gruusia väitel nad rööviti, separatistide sõnul aga vahistati hetkel, kui nad kaardistasid kahuritule sihtmärke.

Venemaa sekkumine

Läinud nädalal nõudis Venemaa Gruusia võimudelt kirjalikku kinnitust, et ei Lõuna-Osseetia ega Abhaasia vastu kasutata jõudu. Moskva lõi sel teisipäeval ÜRO julgeolekunõukogus ka vastava resolutsiooniprojekti lauale.

Vene välisministeeriumi eilne avaldus, mis nimetas Gruusia tegevust lausa agressiooniks, eelnes USA välisministri Tbilisisse saabumisele.

Veel Prahas olles ütles Condoleezza Rice, et “ausalt öeldes” on Venemaa käitumine Gruusiaga pingeid piirkonnas suurendanud ning et kumbki pool peaks provokatsioonidest hoiduma. 

Abhaasia uut rahuväge ei taha 

•• Abhaasia liider Sergei Bagap‰ teatas teisipäeval, et tema vabariik – mida pole rahvusvaheliselt tunnustatud – on tagasi lükanud USA ettepaneku paigutada piirkonda rahvusvaheline julgeolekuüksus.

•• “Me ei kavatsegi kuulata mingeid soovitusi nende välisministeeriumilt, mis on alati olnud ühepoolselt Gruusia-meelsetel seisukohtadel,” ütles Bagap‰. Juuni lõpus Moskvas käinud Bagap‰i meelest peavad piirkonda jääma Vene rahuväed (SRÜ egiidi all 1994. aasta relvarahulepingu järgi).

•• Mõneti tähelepanuväärne on fakt, et Bagap‰i võttis esimest korda vastu Vene president, samal ajal kui Putini ajal oli kõrgeim temaga kohtunud Vene ametiisik välisminister Sergei Lavrov. Bagapš sai Abhaasia etteotsa 2005. aastal.