46 meetri kõrguse betoonist mälestusmärgi ja selle juures olnud pronkskuju kõrvaldamine on pahandanud nii kodumaist opositsiooni kui ka Venemaad. Vene kaitseministeerium väljendas oma avalduses muret, duumasaadik ja endine peaminister Sergei Stepašin nimetas hävitustööd pühaduserüvetuseks. Sama meelt oli föderatsiooninõukogu esimees Sergei Mironov.

Kriitikute sõnul on memoriaali lõhkumine veel üks näide sellest, et Saakašvili valitsus ei hooli rahva arvamusest. Teises maailmasõjas, mõistagi Nõukogude armee ridades võideldes, hukkus umbes 300 000 grusiini.

„Otsus lammutada see memoriaal ilma rahvalt ja ka memoriaali autorilt küsimata on väga hea näide, kuidas meie juhtkond ignoreerib avalikku arvamust,” ütles opositsiooniliste kristlike demokraatide esindaja Georgi Ahvlediani. Mälestusmärgi autori Merab Berdzenišvili sõnul on selle hävitamine sõjas elu andnud Gruusia sõdurite mälestuse solvamine.

Pronkskuju kolib

Üks osa 1982. aastal rajatud memoriaalist – ratsaniku pronkskuju betoonrajatise ees – on juba eemaldatud. Ilmselt paigutatakse see kusagile mujale Khuthaisis, mis asub Thbilisist 221 kilomeetri kaugusel.

Khuthaisi linnavõim ei kinnitanud Vene meedias levinud teateid, et monumendi betoonosa, mida polevat kuidagi võimalik ümber paigutada, lastakse õhku 21. detsembril – päeval, mil on nii Saakašvili kui ka Stalini sünnipäev.

(Stalin sündis 18. detsembril 1878, kuigi nõukogudeaegses propagandas esitleti tema sünni päevana 21. detsembrit 1879 – toim)

Saakašvili pressiesindaja keeldus Reutersile kommentaaride andmisest. Uudisteagentuur märkis, et monumendi eemaldamine meenutab Nõukogude armee sõduri kuju eemaldamist 2007. aastal Eestis.