Sõjaväehunta haaras Guineas võimu jõululaupäeval ja vähetuntud kohaliku sõjaväe kapten Moussa Dadis Camara, kes tänavu novembris määrati kütusevaru ülemaks, kuulutas ennast presidendiks. Riigi eelmine president, aastal 1984 võimu haaranud ja seejärel 14 aastat presidendiametis püsinud kolonel Lansana Conté suri 23. detsembril.

Guinea naaberriigi Senegali valitsus on Guinea uut sõjaväelist valitsust toetanud, kuid 53 liikmega Aafrika Liit võttis põhiseadusrikkumise vastu tavapärase jäiga hoiaku.

"Aafrika Liidu rahu ja julgeoleku komisjon otsustasid Guinea osaluse liidu tegevuses peatada kuni põhiseadusliku korra taastamiseni riigis," seisis Aafrika Liidu nõukogu avalduses. "Aafrika Liit kinnitab taas kord oma hukkamõistu riigipöördele, mis on Guinea põhiseaduse häbematu rikkumine."

Aafrika Liidu eesmärk on edendada rahu, julgeolekut, stabiilsust ja häid valitsemistavasid üldiselt rohkete riigipöörete, kodusõdade ja ohtra korruptsiooni poolest tuntud mandril.

Kaevandushiid Rio Tinto teatas täna, et soovib uue Guinea valitsusega kohtuda, et arutada 6 miljardit dollarit maksva Simandou rauamaagikaevanduse projekti saatust.