Vaatamata pankrotistunud riigile ja pettumistele suhtuvad guinealased presidendisse armastusega ja usuvad tema lubadustesse. Üks põhjusi, miks Conté pikka aega võimul on püsinud, seisneb USA abis, mida osutatakse relvakonfliktideta riigile.

Cōte d’Ivoire’is, Senegalis, Prantsusmaal, Nõukogude Liidus ja Guineas sõjalise hariduse saanud, 1934. aastal sündinud muslim Conté tuli võimule veretu sõjaväelise riigipöördega 1984. aasta aprillis. Ka ta ise on pidanud presidentuuri ajal korduvalt maha suruma sõja-väelaste väljaastumisi. Vähemalt ühe korra on ka Conté enda elu tõsiselt ohus olnud, ta pääses demonstrantide rünnaku ajal 1992. aastal üle noatera põlevast autost.

Vahetult enne tänavusi valimisi näitas paaniliselt riigipööret kartev Conté jõudu kümnete ohvitseride, sõdurite ja opositsioonijuhtide vahistamisega. Mõni nädal hiljem mehed küll ootamatult jälle vabastati.

Esimestel mitmeparteilistel valimistel 1993 valiti Conté 51,7 protsendiga häältest viieks aastaks presidendiks. Absoluutse häälteenamuse sai ta tänu sellele, et valimistulemused tühistati kahes opositsioonikandidaatide koduringkonnas. 1998 valiti Conté 56,11 protsendiga presidendiks tagasi.

Seda, et kõigil presidendivalimistel on tulemusi võltsitud, on ammu teada. Seetõttu otsustas opositsioon tänavustest valimistest hoopis kõrvale jääda.

Kuigi konstitutsiooni kohaselt pidanuks tänavu lõppenud ametiperiood olema viimane, muutis Conté põhiseadust nii, et sai veel kord kandideerida. Kaks aastat tagasi tühistati kandidaatide vanusepiirang ja pikendati presidendi ametiaega seitsme aastani.

Conté mõningast närvilisust näitab ka kandideerijate arvu pidev vähenemine. Kui 1993 kandideeris presidendiks kaheksa poliitikut ja 1998 viis, siis seekord vaid kaks. Conté ainus vastaskandidaat oli ühe pisipartei liider Mamadou Bhoye Barry (50), kel lubati kandideerida ainult tänu sellele, et ta ei kujutanud kindralpresidendile mingit ohtu.

Juba aastaid ägeda suhkurtõve ja südamehädade käes vaevlev president oli tegelikult peaaegu kogu 2003. aasta riigijuhtimisest eemal ja tema tervislikku seisundit varjatakse püüdlikult. Valimiskampaania ajal ilmus Conté ainult ühel korral rahva ette. Keegi ei tea täpselt, miks president on pidevalt pikkadel välisreisidel. Arvatakse, et ta käib end Euroopas, Marokos, Jaapanis ja Kuubas ravimas. Liikvel on kuulujutud, et president on infarkti tõttu osaliselt halvatud, ei suuda kõndida ja võib iga hetk surra.