Pettunud Fall ütles Prantsu-se ajakirjanikele, et ta polnud suuteline oma tööülesandeid täitma, sest president olevat iga tema mõtet naeruvääristanud ja igale tema ettepanekule veto pannud.

Ministrid on kui sõdurid

Lisaks seisis kindralist riigipea otseselt vastu peaministri kavandatud poliitilistele ja majandusreformidele. Kui Fall püüdis ükskord selgitada presidendile reformide vajalikkust, teatas Conté: “Mina olen kindral, valitsuse ministrid on minu sõdurid. Mina käsin, teie täidate. Ma ei aruta teiega ühtki asja.”

Samuti polnud Fall nõus opositsioonipoliitikute tagakiusamisega, mis toimub riigipea teadmisel ja nõusolekul. Eriti vihastas teda käitumine ekspeaministri ja praeguse opositsiooniliidri Sidya Touréga, keda korduvalt arreteeriti ja kuulati üle ning lõpuks esitati talle koguni süüdistus presidendivastases vandenõus ja tal keelati pealinnast lahkumine.

Fall on endise välisministrina ja Guinea suursaadikuna ÜRO juures saavutanud tunnustatud diplomaadi maine maailmas. Uue peaministrina pakkuski ta välja Sidya Touré nime, kuid Conté võimu ajal ei saa see mees küll iial valitsusjuhiks.

Peaminister põhjendas tagasiastumisest teatamist välismaalt kartusega, et kodumaal olles oleks ta sattunud presidendi viha ja kättemaksu alla ning tema elu oleks sattunud tõsisesse hädaohtu. Ettevaatusabinõu-na oli ta juba varem oma perekonna Guineast minema toimetanud. Fall on teatanud, et Guineasse ta tagasi ei pöördu, vähemalt Conté valitsemisajal mitte.

Välismaa firma korraldatud arvamusküsitluse kohaselt kiitis 87 protsenti Guinea elanikest Falli käitumise õigeks, nimetades seda ausaks ja patriootlikuks.

Samal ajal vaikis riiklik meedia Falli lahkumise täiesti maha, vaid Conakry sõltumatud ajalehed teatasid sellest viis päeva hiljem. Kõigele lisaks on viimasel ajal Guineas konfiskeeritud mitme ajalehe ja ajakirja tiraaž, põhjuseks lugude avaldamine tagasiastunud peaministrist ja Conté valitsuse hämaratest tehingutest.

Valis autost väljumata

Kui Ameerika Ühendriigid otsivad järgmist ohvrit, keda sõjaliselt rünnata ja kelle rahvas vabastada võimurite ikkest, siis demokraatia karikatuuriks nimetatav Guinea on selleks üpris sobiv, sest vähemalt inimõigustest ega kodanikuvabadustest selles riigis küll kinni ei peeta. Kui seadustega ongi kõik korras, siis Conté valitsus lihtsalt ei täida neid. Teisalt aga rikub inimõigusi pool maailma riikidest, nii et ameeriklastel on lai valikuvõimalus.

Kuulujuttude järgi on diabeedi ja südamehaiguse käes vaevlev Conté väga haige ja pole suuteline kõndima.

Viimastel valimistel mullu detsembris laskis ta oma hääletussedeli urni, autost väljumata. Kuigi Fall teatas oma ametist lahkumisest juba ligi kuu aega tagasi, pole Conté sõnagagi seda kommenteerinud ja ka uut peaministrit pole ta veel nimetanud.