Lääne-Aafrika riigis Guineas on kauaaegse karmikäelise presidendi Lansana Conté surma järel mõnekümnest sõjaväelasest ja tsiviilisikust koosnev hunta üha kindlamat võimu võtmas, vahendavad uudisteagentuurid.
Conakry tänavatel möllasid sõdurid ja tuhanded riigipöörde toetajad. Vahepeal piirasid nad ümber ka presidendi palee ja valitsuse ministeeriumid.
Paljud noored meeleavaldajad olid pärit äärelinna slummidest.
„Olen veendunud ja saanud kinnitust, et mina olen vabariigi president, Demokraatia ja Arengu Rahvusliku Nõukogu juht,“ ütles kolmapäeva hilisõhtul oma esimesel pressikonverentsil armeekapten Moussa Dadis Camara.
Hiljem raadios ja riigitelevisioonis ette loetud avalduses käskis Camara kõikidel ohvitseridel ja endistel valitsuse liikmetel minna ööpäeva jooksul Alpha Yaya Diallo sõjaväebaasi. Pealinnaäärest sõjaväebaasist juhitakse riigipööret.
Tähtaja möödudes lubasid putši algatajad alustada puhastust kogu riigi territooriumil. Reutersi andmetel on selle ähvarduse järel kõik ministrid eesotsas valitsusjuhiga läinudki sõjaväebaasi ennast üles andma.
Guineas toimuva riigipöörde on rahvusvaheline üldsus hukka mõistnud.
Aafrika Liit ähvardab kasutusele võtta ranged meetmed, kui sõjavägi ei kuuletu üleskutsetele viia riigis võimuvahetus läbi demokraatlikult.
USA välisministeerium hoiatas samal ajal, et võib peatada abisaadetised, mille maksumus sel aastal oli 15 miljonit dollarit.