“Me kammisime kogu ala kaks korda läbi. Ma ei usu, et jätsime mõne looma kahe silma vahele,” ütles Samuel Turvey Londoni zooloogiaühingust uudisteagentuurile Reuters.

Hiina, Jaapani, Suurbritannia ja USA teadlased seilasid Jangtse jõedelfiini (Lipotes vexillifer) ehk baiji otsingutel möödunud aasta novembris-detsembris kahe alusega läbi ligi 1700 kilomeetri pikkuse ala Yichangi linnast kuni Shanghaini – sonari ja visuaalsete vaatluste teel ei õnnestunud registreerida ühtki delfiiniliigi esindajat, kirjutab Royal Society Biology Letters.

Üksnes Hiinas elutsenud mageveeimetaja asualaks oli peamiselt Jangtse jõe kesk- ja alamjooks. Liik eraldus vaalalistest 20–40 miljonit aastat tagasi. “See väljasuremine tähendab terve evolutsioonipuu haru kadumist,” märkis Turvey.

Vähem kui sajandi eest ujus Jangtses kuni 5000 jõedelfiini. Kui 1970. aastatel registreeriti baijisid veel 400 tükki, siis vahemikus 1997 kuni 1999 loendati üksnes kolmteist isendit. Viimased teated looma nägemisest pärinevad 2004. aastast.

Reostus ja liigne kalastamine

Ametlikult ei saa baijid lugeda väljasurnuks enne, kui ühtki liigi esindajat pole leitud 50 aasta jooksul. Juba pikemat aega ohustatud liikide seas paiknev valge delfiin määratletakse sügisel vastavalt maailma looduskaitseliidu (IUCN) klassifikatsioonile “tõe-näoliselt väljasurnuks”.

Turvey sõnul on delfiin hukkunud reostuse, liigse kalastuse ja ükskõiksuse tõttu piirkonnas, kus elab kümme protsenti maailma rahvastikust. Ekspeditsiooni käigus lugesid uurijad jõel ligi 20 000 kalalaeva ja ohtralt võrke, mis polnud otseselt mõeldud delfiinide püüdmiseks, kuid on siiski ühed liigi väljasuremise põhjustajad. 1970. aastatel kiiresti kahanema hakanud delfiiniasurkonnale sai vähemalt pooltel juhtudel saatuslikuks paadimootorisse takerdumine.

Vaatamata Hiina valitsuse viimase hetke ponnistustele (Hubei järve loodi reservaat), ei õnnestunud imetajat päästa. “Isegi kui mõni isend on jäänud, ei suudaks me neid leida ja midagi ette võtta, et nende väljasuremist peatada,” arvas uurimisreisil osalenud Turvey.

Ohustatud liike on veelgi

•• Bioloogid olid Turvey sõnul küll delfiini ohustatusest teadlikud, kuid kulutasid aega vaidlustele, kuidas veeimetajat kõige paremini päästa. Maailma looduse fond (WWF) hoiatas, et delfiinid olid oluliseks jõekeskkonna olukorra ja veepuhtuse näitajaks ja nende väljasuremine on ohu märk.

•• Lisaks maailma loomastikust kadunud jõedelfiinile on Jangtses väljasuremisohus ka hiina alligaator ja kuni seitsme meetri pikkuseks kasvav suurimate mageveekalade hulka kuuluv hiina mõõkkala, keda viimati nähti 2003. aastal, ning uimedeta pringel.

•• Alates eurooplaste koloniaalvallutuste algusest on tegemist neljanda välja surnud imetajate perekonnaga. Ametlikult kadus viimasena tasmaania tiiger, keda viimati nähti 1936. aastal.