Erinevalt oma varem tapetud kolleegidest elas ja töötas Estemirova Herkeli sõnul Groznõis, kus ta „tundmatute” poolt kaasa viidi ja hiljem Inguššias tapetuna leiti.

"Erinevus on ka see, et Venemaa president Medvedev tegi avalduse, kus lubas asjaolude selgitamist ning kinnitas, et Estemirova tapmise põhjus on seotud tema tööga," kirjutas Herkel. "Estemirova töö ja surma seoses ei saa tõesti kahelda. Tekib aga küsimus, miks pole siiani suudetud lahendada Politkovskaja ja Markelovi mõrvalugusid, nagu pole lahendatud suurt enamust kümnekonna aasta jooksul Venemaal aset leidnud ajakirjanike tapmistest."

Estemirova just lõpetas mahuka uurimuse Tšetšeenias toime pandud kuritegudest ja muu hulgas nägi ta nonde kordasaatmisel süüd Vladimir Putinil. Mõrv võib kõneleda Herkeli hinnangul sellest, et Putini süsteem Venemaal eksisteerib mõnda aega veel poliitmõrvade ja avaliku terrori abil. Estemirova surm on Herkeli arvest hoiatus näiteks Stalini-aegsete repressioonide ohvrite saatuse uurimisega tegelevale ühendusele Memorial, mille kontoreid on hiljutigi mustades maskides julgeolekutöötajad läbi otsinud.

"Palju kõneldakse Tšetšeenia türanni Ramzan Kadõrovi rollist – tema pidas Estemirovat avalikult oma vaenlaseks," kirjutas Herkel. "Samas küsigem, mis oluline erinevus on Putinil ja Kadõrovil, kui Kadõrov on Tšetšeenia valitsejana nii või teisiti otsene Putini süsteemi produkt."

Kas märguanne vastalistele, et Putini süsteem on ikkagi jätkusuutlik?

Veel ühe seletusena saab Herkeli meelest esile tuua märguande hiljuti Venemaad külastanud ja inimõiguslastega kohtunud Ameerika Ühendriikide presidendile Obamale: USA presidendi visiit kõneles pigem sellest, et putinism Venemaal pole jätkusuutlik. Nüüd püütakse näidata, kelle käes Venemaal tegelikult on ohjad ja mis juhtub nendega, kes ei kuuletu.

"Estemirova tapmine asetuks sel juhul samasse ritta president Medevedevi üllatusvisiidiga Lõuna-Osseetia pealinna Tshinvalisse," kirjutab Herkel. "Ka seda tõlgendati Venemaa enesenäitamisena maailmale. Ainult Medvedevi visiit oli pigem jabur ja esialgu ohutu demonstratsioon, aga Estemirova tapmine on peaaegu näidispoomine – päise päeva ajal ja kõigile nähtav."

On ka täiesti võimalik ja isegi tõenäoline, et kadõrovlased toimetavad praegu Tšetšeenias üksnes omal käel, arvab Herkel. Kadõrov on varemalt teada andnud, et ainus, keda ta Venemaal austada kavatseb, on Putin. Kui Putin on oma avaliku võimupositsiooni osas teinud ajutise sammu tagasi ja asetanud presidendiks ühe naljaka marioneti, siis eks tule seda loomingulisemalt suhtuda sellesse, kuidas Putini süsteemi järgida ja edasi arendada. "Teatavasti Stalingi arendas Lenini õpetust," kommenteerib Herkel. "Kui praegu järgneb Põhja-Kaukaasias üks poliitiline mõrv või mõrvakatse teisele, siis mis välistab sama sündroomi peatse levimise Venemaal laiemalt? Karistamatus on olnud ju Putini võimusüsteemi lahutamatu osa."