Vastuvõetud seaduse küm-nesse paragrahvi on sisse kirjutatud selge vastuolu. Paragrahvides viis kuni seitse kuuluta- takse soovi Taiwani rahumeelseks taasühendamiseks ja suhete parandamiseks, kaheksas paragrahv kuulutab aga, et juhul kui Taiwan peaks tegema katse Hiinast lahku lüüa, tuleb võtta tarvitusele “mitte rahumeelsed meetmed”.

Rahvusvaheline meedia tõlgendas uut seadust otsese sõjaähvardusena Taiwanile, kuigi tegemist ongi ootamatult tagasihoidliku sõnastusega. Uue seaduse vastu jõudsid juba protesteerida nii USA kui ka Taiwani ja Jaapani valitsus, heakskiidu sai uus seadus Venemaalt.

Taiwanil ei lubata eralduda

Hiina peaminister Wen Jiabao kuulutas, et seaduse eesmärgiks on tugevdada sidemeid Taiwaniga kuni rahumeelse taas-ühendamiseni, samal ajal teatas aga parlamendi alalise komitee esimees Wu Bangguo, et seadusega väljendati ka otsustavust mitte lubada Taiwani lahutamist Hiinast.

Taiwani võimud kuulutasid Pekingi akti provokatsiooniks. “See seadus võtab meilt õiguse vabadusele ja demokraatiale ning sel on tõsised tagajärjed regiooni stabiilsusele,” teatas Joseph Wu, kes juhib saareriigi suhteid mandri-Hiinaga.

Alles 17. sajandil Hiina mõju alla sattunud Taiwani saar saavutas tegeliku iseseisvuse 1949. aastal, mil seni Hiinat valitsenud Guomindangi valitsus sinna taganes. Taiwani demokratiseerumisega on aga kaasnenud üha tungivam nõue lõplikult kontaktid Hiinaga katkestada, mis aitaks väljuda rahvusvahelisest isolatsioonist. USA on 1979. aasta seadusega kohustunud tagama Taiwani julgeoleku.

Venemaa tõrjus riigi laiendamise seaduse

•• Vene duumas kukkus eelmisel reedel läbi eelnõu, millega taheti avada tee Abhaasia, AdĻaaria, Lõuna-Osseetia ja Transnistria liitmiseks Venemaaga. Seaduseelnõu toetas esimesel lugemisel 91, vaja oleks aga olnud 300 häält.

•• Rodina esitatud eelnõu kuulutas, et juhul kui mõne välisriigi koosseisu kuuluv autonoomne territoorium tahab Venemaa- ga liituda, tuleb valitsusel alustada läbirääkimisi nende alade Venemaaga ühendamiseks.