Ühest küljest aitab nn ühelapsepoliitika paremini toime tulla toitlus- ja elamuprobleemidega, kuid on toonud ka hulga uusi sotsiaalseid probleeme. Esiteks pole kadunud komme, mis ei soosi tüdrukute sündi, ja seega teevad paljud emad pigem aborti, kui lasevad tüdrukul ilmale pääseda. Selle tagajärjel sünnib iga saja tüdruku kohta 117 poissi ja tulevikus on Hiina täis poissmehi, kellel pole lootustki pruuti leida.

Teiseks propageerib Hiina avalikult naiste steriliseerimist ja aborte, samal ajal kui näiteks kondoomide kasutamine pole seal võrreldavgi sama näitajaga Lääne-Euroopas. Abordi tegemine on liiga lihtsaks muudetud. Paljud Hiina vähemusrüh-mad protestivad ka sundabortide ja sundsteriliseerimise vastu.

Riigis on 300 000 palgalist pereplaneerimise ametnikku koos 80 miljoni ühiskondliku aktivistiga, kes paistavad silma ülimalt pealetükkiva sekkumisega inimeste pereellu. Enne lapse tegemist on vaja selleks lausa ametlik luba küsida.

Hiina väidab, et ühelapsepoliitika alla kuulub vaid 35,9 protsenti kodanikest, sest ülejäänud on viljakast east väljas. Praegu ei puuduta see poliitika ei Hongkongi, Macaud (Aomeni) ega isegi mitte Tiibetit. Shanghais lõpetati see mullu.

Registreerimata sünnid

Kuid uiguurid kinnitavad, et paljud teist last ootavad musliminaised eelistavad end pigem võimu eest varjata kui aborti teha. Hiinas olevat praegu 44 miljonit tüdrukut või naist, kelle sündi ei olegi registreeritud.

Kuna Hiina trahvib teise lapse ilmale toojaid, tuli mängu ka korruptsioon, sest tööjõudu hädasti vajavad talunikud olid valmis pigem maksma, kui lastest loobuma. Ja juba 1987. aastast on Hiina seega lubanud erandeid maal.

Paraku sünnib praegugi Hiinas 1,54 last ühe ema kohta (1970. aastate alguses 5,8) ja rahvaarv on jätkanud suurenemist: 1980. aastal 990 miljonit, praegu 1,34 miljardit elanikku. Vaesust ja laste suremust on Hiinas suudetud vähendada, kuid allpool vaesuspiiri (1,25 dollarit päevas) elab siiski 254 miljonit hiinlast.

Ja paraku tähendab ühelapsepoliitika ka seda, et vanemate ülalpidamise kohustus taandubki ainsale lapsele.