Viimastel andmetel panid protestijad Lhasas põlema mitu poodi. Pealtnägijate sõnul oli julgeolekujõududel kokkupõrkeid ka munkadega, vahendas BBC. Pealtnägijate sõnul sulges Hiina politsei Drepungi, Sera ja Gandeni kloostri sissepääsud.

Kaks päeva tagasi protestisid Tiibeti mungad Hiina ülemvõimu vastu. Hiina kinnitas protesti toimumist ning lisas, et olukord saadi kontrolli alla. Inimõiguslaste teatel on tegemist viimase kahekümne aasta kõige suurema meeleavaldusega Tiibetis.

Ülestõusu aastapäev

Protestid said alguse esmaspäeval, kui tiibetlased tähistasid 49 aasta möödumist Hiina-vastasest ülestõusust. Kinnitamata andmeil osales ligi 600 Drepungi ja Sera kloostri munka teisipäeval rahumeelsel meeleavaldusel, mille politsei ajas pisargaasiga laiali. On andmeid munkade vahistamise kohta ning ka selle kohta, et osa munkadest alustas Sera kloostris näljastreiki.

USA-s baseeruva Tiibeti organisatsiooni teatel on kolm suuremat kloostrit nüüd suletud ning vägede poolt ümberpiiratud. Lhasa linnaelaniku sõnul piiras Drepungi kloostrit “kolm kihti” sõdureid. USA-s tegutsev Raadio Vaba Aasia teatas, et kaks enesetappu üritanud munka on kriitilises seisukorras.

Pekingi ülemvõim on Tiibetis kestnud aastaid, kuid paljud tiibetlased jäävad siiani lojaalseks dalai-lamale, kes põgenes 1959. aastal ning elab praegu eksiilis. Tiibeti iseseisvusvõitlejate aktiveerumine on Pekingi olümpia-mängude eel Hiina peamine murelaps.