Kõige suurem lõhe poiste ja tüdrukute arvukuses on Lyanyungangi linnas, kus Pereplaneerimisliidu andmetel on alla nelja-aastaste laste hulgas 100 tüdruku kohta 163.5 poissi, selgus reedel avalikustatud statistikast. 99 linnas kasvab 125 poisslast iga 100 tüdruku kohta.

Kuigi Hiina on kasvava poiste sündivuse vastu juba varem seaduslikke samme ette võtnud, pole riigi 1979. aastal algatatud ühelapsepoliitika käigus suudetud peatada eelisseisundis olevate poiste kõrval aborte, kui tulevane ema saab teada loote soo, ja see osutub tüdrukuks. ÜRO hinnangul oleks poiste ja tüdrukute vaheline normaalne sündivussuhe 107:100-le.

„Peamiseks põhjuseks on traditsiooniline mõtlemine, et poisid on paremad kui tüdrukut, eriti vaesemates piirkondades,“ ütles Song Jiang Pekingi Renmini ülikoolist lisades, et perekonnad ootavad poistelt rohkem majanduslikku tuge.

BBC teatel plaanib valitsus siiski uusi samme pereplaneerimispoliitikas ette võtta. Riigis on keelatud ultraheli teel loote soo määramine, kuid vaatamata keelule tehakse seda arvukalt. Ekspertide sõnul on üha suurenevad käärid poiste ja tüdrukute arvukuses hilisemalt põhjuseks, miks kõik mehed naisi ei leia ja võivad tekitada miljonite meeste seas vägivaldset käitumist. Pereplaaneerimisliidu hinnangul on negatiivne ka liiga suur puudega sündivate laste arv, ulatudes 4-6 protsendini kogusündide seas ning AIDSi haigestumine Hiina elanike hulgas.

Statistika andmetel tuleb valitsusel peagi tegelema hakata ka vananeva rahvastikuga. Aastaks 2020 on Hiinas üle 60aastaseid elanikke 234 miljonit, keda riik toetama peab.