Valitsus süüdistab rahutuste süütamises paguluses elavaid muslimitest iseseisvuslasi, teatas Reuters. Nii laiaulatuslikku mässu pole Ida-Türkistanis olnud juba mitu aastat.

Rahvavabariigi ametliku uudistekanali Xinhua teatel on eilsest saati kinni peetud sadu mässajaid. Pühapäeva õhtul läks Ürümqi tänavatele hulk uiguure, kellest osa loopis kive ja seisis vastastikku Hiina Rahvavabariigi märulipolitseiga ning süütas ja lõhkus autosid.

Täna on Ürümqi elanikel raskusi internetti pääsemisega. "Linn on sama hästi kui sõjaseisukorras," kommenteeris telefonitsi Reutersile kuivatatud puuviljade müüa Yang Jin.

Rahutused näitavad seda, et üle on hakanud keema rahvustevahelised pinged, mis muutuvad üha teravamaks, kui Hiina Rahvavabariik oma võimu alla kuuluvatel läänepoolsetel aladel majanduslikku ja poliitilist mõju suurendab. Praegu on piirkonna 20 miljonist elanikust enam-vähem pooled hiinlasi ja pooled põliselanikud (peamiselt uiguurid), kuid Ürümqi linna elanikest on enamik hiinlased.

Ürümqi kohaliku kommunistliku partei juhi Li Zhi sõnul on rahutustes hukkunud 140 inimest, Xinhua teatel on 816 inimest saanud viga ja haiglasse toimetatud.

Xinhua teatel oli meeleavaldajaid 300–500, kuid uiguuride ühendus USAs seevastu väidab, et mässajaid oli kokku 3000. Ühtlasi süüdistas nimetu valitsusametnik Xinhua teatel rahutuste korraldamises Üleilmse Uiguuride Kongressi juhti Rebiya Kadeeri. Kadeer on uiguurist ärinaine, kes pärast aastaid Hiina vanglates istumist Ameerika Ühendriikidesse pagulusse siirdus.

Kongress aga eitab oma osalust. "Nad süüdistavad meid, et juhtida uiguuride tähelepanu kõrvale diskrimineerimisest ja rõhumisest, mis need meeleavaldused põhjustas," kommenteeris Üleilmse Uiguuride Kongressi pressiesindaja Dilxat Raxit.