Ega teinegi mees, Li Keqiang ei valmistanud üllatust, kuid üldiselt eeldatust erinevalt ei pääsenud alalisse komiteesse ühtegi selgelt reformimeelset tegelast, nagu ka mitte ühtegi naist.

Nii leidsidki paljud vaatlejad, et juhtkond osutus konservatiivseks ja ka senisest vanemaks – meeskonna keskmine vanus on 63,4 aastat, samas kui viie aasta eest ametisse asunud koosseisul oli see näitaja 62,1. Peale Xi ja Li, kellest peaksid kevadel saama vastavalt president ja peaminister, on kõik liikmed 64 ja vanemad, mis peaks reeglite püsimisel tähendama, et viie aasta pärast vahetatakse nad välja.

Seni on aga seis selline, et praegust asepresidenti Xi’d, asepeaminister Li’d ja asepeaminister Wang Qishani peetakse vaid mõõdukateks reformistideks, ülejäänud nelja meest aga pigem konservatiivideks. Komiteesse ei pääsenud kaks senise parteiliidri ja riigijuhi Hu Jintao liitlast, reformimeelse reputatsiooniga Guang-dongi kuberner Wang Yang ja partei organisatsioonijuht Li Yuanchao.

Ühe ladvikuga sidemeid omava Reutersi allika sõnul korraldati 25-liikmelises poliitbüroos mitteametlik hääletus ja need kaks langesid lõppvalikust välja, kuna enamik pidas neid liiga liberaalseks.

Hongkongi ülikooli Hiina poliitika eksperdi Jean-Pierre Cabestani hinnangul on Hiina juhtkond lõhenenud, seepärast on poliitilisi muudatusi vara oodata.

Poliitiline halvatus

Küll aga suudavad uued juhid tema meelest kergemalt jõuda üksmeelele majandusreformide edendamises. „Neil on kergem liikuda uuendatud kasvumudeli suunas ja ma arvan, et selles suudavad nad kokku leppida ja see ei kujune nende raskemaks ülesandeks. Aga ma näen ette poliitilist halvatust,” ütles Cabestan Reutersile.

Oma esimeses kõnes parteijuhina ütles Xi, et uutele juhtidele langeb suur vastutus, nende missioon on aga olla ühtne ja juhtida parteid ja rahvast nii, et Hiina riik oleks tugevam ja võimsam. „Rahva soov parema elu järele on see, mille nimel me peame võitlema,” ütles Xi, pidades vajalikuks suuremat parteidistsipliini ja võitlust korruptsiooniga. „Partei on silmitsi mitme tõsise väljakutsega ja parteis on palju pakilisi probleeme, mis tuleb lahendada. Eriti korruptsioon, rahvast lahku kasvamine, formaalsuste ja bürokraatia vohamine, mida on põhjustanud mõni parteiametnik.”

Ühest probleemist paistab aga Xi olevat pääsenud: lahkuv Hu ei jää ilmselt tema järelevaatajaks, nagu tegi seda 2002. aasta juhtkonnavahetusel Hu eelkäija Jiang Zemin, kes jäi veel paariks aastaks partei mõjuvõimsa sõjalise keskkomisjoni juhiks. Kuigi ka seekord eeldati, et Hu selle koha endale hoiab, määrati Xi siiski ka sinna, mis tema positsiooni kindlustab.



KES NAD ON

Tulevane president ja peaminister

Xi Jinping

1953. aastal sündinud Xi on üks nn printsikestest ehk endiste kõrgemate parteijuhtide järeltulijatest, kes on seega poliitikaga seotud varastest eluaastatest saadik ja jõuab täielikku tippu märtsis presidendiks saades.

Ta on üle elanud perioodi, mil tema isa põlu alla langes ja ta ise maapiirkonda tööle saadeti. Keemiku ja insenerharidusega Xi astus parteisse 1974. aastal, ta on töötanud mitmes provintsis ja oli enne keskaparaati tõusmist 2007. aastal parteiboss Shanghais. Tal on tihedad sidemed sõjaväega ja toetus riiklikus tööstussektoris.

Li Keqiang

1955. aastal sündinud Li on teinud läbi karjääri lihtsast töölisest provintsi parteijuhi ja tuleval aastal peaministrikohani.

Erinevalt „printsikestest” on ta tõusnud parteihierarhias noorteühenduse kaudu, nagu ka president Hu, kelle liitlaseks ja ka varasemaks soosikuks partei- ja riigijuhi kohale teda on peetud. Li õppis õigusteadust prestiižikas Pekingi ülikoolis. 1999. aastal sai temast Hiina noorim provintsikuberner põllumajanduslikus Henanis, muljetavaldavalt olevat ta saanud hakkama tööga ka tööstuslikuks Liaoningis.