Prantsusmaal ehitatakse Normandia põldude keskele Areva tuumajäätmete ümbertöötlemiskeskust. Tulevikus tahetakse Prantsusmaal jõuda selleni, et vaid neli protsenti tuumajäätmetest kuuluksid matmisele, ülejäänu jõuaks aga korduvkasutusse.

Soomes isegi ei mõelda tuumajäätmete töötlemisest, sest tegemist on ülikalli protseduuriga. “Uraani hind maailmaturul peaks kolmekordistuma, et jäätmekäitlus end ära tasuks,” kinnitas kiirguskaitsekeskuse esindaja Juhani Hyvärinen hiljuti ajakirjas Tekniikka ja Talous. Ta märkis, et korduvalt kasutatava toorainega võib reaktorite turvalisus oluliselt halveneda.

Ajakirja Economist andmetel kulub veel aastakümneid, enne kui Suurbritannia ise oma tuumajäätmetega toime tuleb. Enam kui pool sajandit pole tuumajäätmete ladustamiseks kohta leitud. Sellafieldi lähistele sügavale maa alla ladustamise plaanist ei tulnud midagi välja, kauem säiliva tuumajäätmete hoidla rajamist ei suudeta aga ilmselt enne 2035. aastat alustadagi.

Kuid hoidlad peavad olema palju vastupidavamad ehitised kui näiteks Stonehenge’i pühamu või Egiptuse püramiidid. Ka tulevased inimpõlved peaksid ennast nende kõrval turvaliselt tundma.