Seni pole toonase Viktor Janukovõtši režiimi käsilaste toime pandud mõrvade ja muude kuritööde eest veel kedagi trellide taha pandud. Kiievis hukkus otse tänavatel või kaudselt toimunu tõttu 92 inimest. Mitu kuud kestnud meeleavalduste jooksul sai vigastada üle tuhande meeleavaldaja.
Jõuvõtteid kasutanud võimude poolel hukkus 13 ja sai vigastada 900 julgeolekujõudude töötajat. Sellegi eest vastutajaid pole välja selgitatud.

Siia lisanduvad veel sündmustega seotud kuriteod, nagu aktivistide röövimine, peksmine, alandamine. Või kurikuulsate valitsuse tellitud ässitajate ehk nn tituškade tegevuse uurimine. Mingeid tulemusi pole, ehkki võimud on korduvalt lubanud neid asju põhjalikult ja kiiresti lahendada.

Eelmisel nädalal avalikustas Euroopa Nõukogu Maidani kuritööde uurimise sõltumatuks jälgimiseks ja hindamiseks loodud nn rahvusvahelise nõuandekogu ligi sajaleheküljelise raporti. Selle üksikasjalikud kirjeldused ja Ukraina võimude korraldatava uurimise kohta tehtud järeldused avavad uskumatu pildi täielikust korralagedusest ja mitmel puhul suisa soovimatusest juhtunusse selgust tuua.

Ukrainas teatakse peamist uurimist kui riigiprokuratuuris menetletavat kriminaalasja number 228. Selle eesmärk on tuua selgust Maidani koledamatesse põhijuhtumitesse, sealhulgas kõige verisemaks kujunenud 2014. aasta 18.–20. veebruari sündmustesse, kus hukkus korraga 77 meeleavaldajat. Peale selle on veel hulk eraldi uurimisi, mis on mingit pidi nende sündmustega seotud.

Kiretus ja faktirohkes raportis tõdevad rahvusvahelise kogu eksperdid, et ühelt poolt polnud Ukraina riigiprokuratuur möödunud aasta alguses valmis sellist suurusjärku kaasusi uurima. Oli puudus nii inimestest kui ka muust ressursist.

Loe pikemalt homsest Eesti Päevalehest!