71-aastane endine sekretär Eva Kerner on pensionär 2006. aastast. Kaks korda nädalas on tal trenn („vaid mõni tund korraga”), ta käib kontsertidel ja muuseumides, reisib, laulab kooris ja on vilgas õmbleja („minia jaoks on praegu käsil kaks kleiti”). „See on kena elu,” kiidab Kerner. „Inimesed räägivad, et „oi, sa teed nii palju, sa oled kindlasti väsinud”, kuid tegelikult on asi vastupidine, aktiivne olek hoiab noorena. Ma olen väga õnnelik.”

Kerner pole erand. Ühest uuringust selgus, et pensionil Taani naised on kõige rahulolevamad Euroopas, kusjuures vanuses 65–74 aastat said nad õnneskaalal 8,6 punkti kümnest.

Melbourne’i Merceri ülemaailmse pensioniindeksi järgi on Taanis maailma parim pensionisüsteem. Keskmiselt läheb taanlane pensionile 65-aastaselt. Kuna Taanis on üks lühemaid töönädalaid, ainult 37 tundi, on taanlastel küllalt aega sõprussuhete loomiseks ja hobideks kogu oma karjääri jooksul pensionieani välja. „Maksad elu aeg makse ja saad siis pensioni, millest piisab elamiseks, kuigi ekstraasjade soetamiseks on vaja ka sääste. See on üsna hea diil,” kiidab Kerner.

Loe homsest Eesti Päevalehest, mil kombel on saanud Taani eakatest naistest maailma kõige õnnelikumad inimesed!