Ütlesite, et nüüd näevad kõik soomlased välja nagu teie, aga ometi täpsustasite kohe, et see oli nali.

Jah, me ei ole kindlasti nii mitmekultuurilised, kui paljud arvavad. Kui ma välismaal ütlen, et olen Soomest, on inimestel seda väga raske mõista, sest ma ei ole ju selline, nagu üks soomlane peaks välja nägema. See norm, milline üks soomlane välja näeb, on väga tugev. Soomlane on valge ja heledate juustega ning talle kindlasti meeldib saun. Püüame soomlaseks olemise idee laiemaks muuta.

Kasvasite selles ühiskonnas üles ja nüüd näete, kuidas põgenikekriis muutub järjest tõsisemaks ja teiesuguseid inimesi saabub Soome iga päev. Kas selle ajaga on ka midagi õpitud?

Soomlaseks olemine ei ole miski, millest tullakse sinuga iga päev rääkima, see on peidus asjade disainis. Näiteks ajakirjades on nipid, kuidas suvel naha eest hoolitseda, aga ainult väga heleda naha eest. Ma tean väga palju sellest, kuidas hoolitseda valge keha ja heledate juuste eest, aga mitte enda keha. Mind justkui ei eksisteeriks. On ka Soome naisi, kes näevad minu moodi välja, aga me oleme suur vähemus. Need on väiksed asjad disainis: keda sa näed reklaamides ja esinemas ning millest räägitakse. Ma räägin soome keelt nii puhtalt, et see võib ka probleemiks saada. Näiteks leppisin kokku töövestluse ja kui kohale jõudsin, oldi üllatunud ja isegi pettunud: „See olid sina? Miks sa telefonis ei öelnud, et sa oled must? See koht on juba täidetud.”