See samm aitab Horvaatia ühe sammu võrra lähemale Euroopa Liidu liikme staatuse poole, kuna piiritüli on jäänud viimaseks oluliseks takistuseks, mis hoiab Horvaatiat veel Euroopa Liidust väljaspool.

Leppe kohaselt allutavad riigid piirivaidluse lahendamise rahvusvahelisele arbitraažikomisjonile, mille otsust lubasid nii Sloveenia kui ka Horvaatia tunnustada. Peaministrid kirjutasid leppe alla Stockholmis, kuhu nad kutsus Euroopa Liidu eesistujamaa Rootsi, vahendas Reuters. Rootsi on teinud ELi laienemise oma pooleaastase eesistujaaja prioriteediks.

Möödunud nädalal andis Horvaatia parlament oma toetuse piirileppele, mis peaks lahendama vaidluse ühe tükikese maa pärast Aadria mere rannal Istra neemel. Sloveenia nõuab, et talle kuuluvale Horvaatia ja Itaalia piiride vahele pigistatud maatükile antaks otsene ligipääs rahvusvahelistele vetele. Selleks peaks Horvaatia Sloveeniale loovutama veidi oma merd.

Leppe peavad veel ratifitseerima mõlema riigi parlamendid, milles esindatud opositsioonijõud on mõlemal maal väljendanud oma rahulolematust saavutatud kokkuleppega.