Human Rights Watchil (HRW) valmis 200-leheküljeline raport, mis käsitleb rünnakuid tsiviilisikutele viiepäevases Venemaa-Gruusia sõjas, kirjutas Reuters.

Tsiviilisikud jäid HRW raporti kohaselt tule alla või kannatasid näiteks Gruusia raketirünnakus Lõuna-Osseetia pealinnale Tshinvalile, Lõuna-Osseetia vägede väidetavalt läbi viidud etnilises puhastus Lõuna-Osseetia gruusia külades ja Venemaa õhurünnakutes kortermajadele. Lisaks kasutasid mõlemad konflikti osapooled kobarpomme.

"Nii Gruusia kui ka Venemaa peaksid ette võtma erapooletu ja põhjaliku uurimise oma vägede sooritatud rikkumiste suhtes," ütles HRW Euroopa ja Kesk-Aasia direktor Rachel Denber.

Nii Venemaa kui ka Gruusia on ümber lükanud väited, nagu nad oleks tarvitanud liigset jõudu või oleks seadnud oma sihtmärkideks tsiviilisikuid. Lõuna-Osseetia võimud on ümber lükanud süüdistused grusiinidest tsiviilisikute tagakiusamise kohta.

Gruusia teatel hukkus konfliktis 228 Gruusia võitlejat ja 169 tsiviilisikut. Venemaa peaprokuratuuri uurimiskomitee on enda väitel kogunud tõendid 165 Lõuna-Osseetia elaniku surma kohta, kuid nende töö jätkub. Sõja ajal väitis Venemaa, et hukkunud on lausa 2000 Lõuna-Osseetia elanikku. Konflikt tõi kaasa 100 000 pagulase lahkumise kodunt.