Iisraeli kaitsejõud peavad meediasõda pealetungiga, helistades ise meediaväljaannetesse üle maailma, et saada positiivset või sobivat kajastust. “Annan teile ülevaate operatsiooni käigust,” alustas Eesti Päevaleht Online’ile intervjuu andmiseks helistanud Iisraeli kaitsejõudude pressiesindaja major Avital Leibovich oma kõnet, pidades silmas operatsiooni Valatud Raud, nagu juudiriigi sõjavägi nimetab praegust õhurünnakute sarja Gaza sektorile.

“Täna on Iisraeli operatsiooni neljas päev Gazas, see on ainult õhuväe operatsioon, mille sihtmärgid on Hamasi staabid, relvalaod, raketilaod, Hamasi kontorid politseijaoskonnad. Hamas on ehitanud ka palju tunneleid, et relvi Gazasse smugeldada,” rääkis major Leibovich nagu masin. “Kaks päeva tagasi liitus operatsiooniga ka merevägi, et peatada Hamasi relvade salakaubavedu.”

Iisraeli rünnakuid on toetanud riigi truu liitlane USA, Saksamaa ning Euroopa Liidu järgmise eesistujamaa Tšehhi välisminister vürst Karel Schwarzenberg. Suur hulk ülejäänud Euroopa Liidu maid – nende hulgas ka Eesti – ja Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni peasekretär Ban Ki-moon seevastu on nõudnud vägivalla lõpetamist Iisraelis. Leibovich möönis, et kuna täna arutavad Gaza konflikti Euroopa välisministrid, on Euroopa Liidu liikmesmaad nende propagandasõja sihtmärkideks.

“Suhtekorraldus on veel üks sõjatander,” kinnitas Leibovich. “Me töötame kõikide auditooriumidega. Meie jaoks on tähtis maailmale rääkida, miks on meil õigus ennast kaitsta.”

Propagandasõtta on kaasatud ka tsiviilagentuurid: Iisrael korraldas veel enne Gaza operatsiooni alustamist õppuse nimega Maya 2, et valmistada riigiametnikke ette “konflikti eskaleerumiseks”. Õppusest võtsid osa ministeeriumide töötajad ja pressiesindajad, Iisraeli kaitsejõudude kõneisikud, abi-, pääste- ja julgeolekuametid, Gaza sektoriga piirnevate kogukondade esindajaid ning suhtekorraldajaid, kirjutas ingliskeelne ajaleht Israel National News 22. detsembril ehk pool nädalat enne Iisraeli jõulist sekkumist konflikti.

Ajaleht loetleb õppuse oluliste teemadena asjaolusid, et Hamas tarvitab oma sihtmärkide kaitseks tsiviilisikutest inimkilpe ja et terroriorganisatsioon üritab hägustada piiri võitlejate ja tsiviilisikute vahel.

“Iisraeli pressiesindajad hakkavad selgitama, et ükski maa ei või sallida igapäevaseid raketirünnakuid oma tsiviilisikute pihta,” ütles ajalehele möödunud nädalal juutide Iisraeli asumisega tegeleva organisatsiooni JAFI pressiesindaja Yarden Vatikai. Sama rääkis ka major Leibovich täna intervjuus Päevaleht Online’ile. “Ebaproportsionaalne on see, et kaheksa aastat on sajad tuhanded iisraellased raketitule all olnud,” vastas ta emotsionaalselt küsimusele, kas neli Iisraeli tsiviilisikust hukkunut Gaza sektoris Iisraeli õhurünnakute all väidetavalt 62 hukkunud naise ja lapse kohta pole ebaproportsionaalne.

Näiteks küsimuse peale, kas Gaza operatsioon meenutab NATO 1999. aastal samuti põhiliselt õhuväega sõditud sõda Milosevici Jugoslaavia vastu, vastas Leibovich teemaga vähe haakuvat vana Iisraeli propagandasõja arsenali kasutades: “ Sarnasus on selles, et tegu on ekstremistlikuga organisatsiooniga, millel on väga radikaalne tegevuskava. Hamas on seotud otse Iraaniga, nagu ka Hizbullah on seotud otse Iraaniga, Hamas on omal kombel Iraani esindaja.”

Ka Iisraeli ajaleht Jerusalem Post avaldas terve repertuaari tüüpsõnumeid, mis keskenduvad Hamasi Iisraeli tsiviilisikute pihta suunatud terrori rõhutamisele, kinnitustele, et sõja eesmärk on Hamasi infrastruktuur hävitada ja et Hamas on süüdi Gaza sektori tsiviilelanikkonna hädades.

2006. aastal Hizbullah’ vastu peetud sõja aegset Iisraeli meediasuhtlust peeti Jerusalem Posti hinnangul üsna üldiselt ebaadekvaatseks: Hizbullah süüdistas Iisraeli paljude tsiviilisikute tapmises ja organisatsiooni väiteid kordas rahvusvaheline meedia tihti ilma Iisraeli vastusteta. “Oleme Liibanoni sõja õppetunnid omandanud,” ütles mitmel korral Leibovich, rääkides valusatest sõjalistest kogemustest tunamullu. Ilmselt kehtib sama ka propaganda vallas.