Täna hommikul ründasid Iisraeli väed rahvusvahelistes vetes kuuest laevast koosnevat humanitaarabilaevade konvoid, mis oli teel Gaza sektorisse. Sõdurid tungisid laevade pardale ja võtsid need üle, rünnakus on hukkunud vähemalt kümme aktivisti. Iisrael põhjendab laevade ründamist väitega, et humanitaarabikonvoi võis olla seotud Hamasile relvade smugelamisega.

Laevadel viibis teiste inimõiguslaste seas ka rida Rootsi ühiskonnategelasi – näiteks kunstnk Dror Feiler, kirjanik Henning Mankell, religiooniajaloolane Mattias Gardell jt.  Side "Sofia" ja "Mavi Marvara" nimeliste laevade pardal viibinud Rootsi delegatsiooniga katkes täna varahommikul, kui Iisraeli väed laevu ründasid ja muu hulgas blokeerisid ka sidekanalid.

Siiani ei ole laevalviibijate saatuse kohta mingit infot. Erinevad allikad edastavad, et hukkunud on 10-19 inimest ja haavata saanud ligi 30.

Viimane side laevade konvoiga oli täna hommikul kella viie ajal, kui üks rootslastest, kunstnik Feiler sai satelliiditelefoni abil kodustega ühendust ja rääkis neile, et Iisraeli sõdurid on tunginud osa laevade pardale.

Feileri sõnutsi oli ühelt laevalt kuulda ka laske ja ka valgusgranaadi plahvatust.

Telefonikõne ajal jõudis kunstnik veel öelda, et sõdurid tungivad ka nende laeva pardale. Seejärel kõne katkes ja rohkem pole laevaga ühendust saadud.
 
Kirjanik Henning Mankell

Henning Mankell (sünd. 1948) on tuntud Rootsi krimikirjanik, kes on peale põnevusromaanide kirjutanud veel ka lasteraamatuid ja näidendeid.

Enimtuntud on ta siiski oma kriminaalromaanide poolest, mille peategelaseks politseinspektor Kurt Wallander.

Nooruses vasakpoolset poliitikat pooldanud ja teravalt Vietnami sõja ning Lõuna-Aafrika apartheidi vastu sõna võtnud Mankell on elanud aastaid Aafrikas ning on nüüd loonud kirjastuse, et toetada ja avaldada noorte Aafrika ja Rootsi kirjanike töid.

Henning Mankell on abielus Ingmar Bergmani tütre Eva Bergmaniga.

Mankelli ülipopulaarseks saanud kriminaalromaane on tõlgitud mitmekümnesse keelde ja tema raamatuid on maailmas müüdud üle 30 miljoni eksemplari.

Kirjandustegevusest teenitud raha jagab Mankell suures osas heategevuseks – hiljuti annetas ta 15 miljonit Rootsi krooni Mosambiigi SOS-lasteküla abistamiseks.

Eesti keeles on Henning Mankellilt ilmunud neli romaani: „Viies naine“, „Näota mõrvarid“, „Riia verekoerad“ ja „Valejälg“.