Suure Isamaasõja võidu 65 aasta juubelile pühendatud sõjaväeparaadi eilne peaproov jättis võimsa mulje. Ilma kahtlusteta näevad Ilves ja veel ligi 40 Kremli küllakutse vastu võtnud riigijuhti 9. mail Moskvas oma silmaga üht maailma kõigi aegade vägevamat sõjaväeparaadi, mis läheb maksma 1,2 miljardit rubla (ligi 500 miljonit krooni). Üle Punase väljaku marsib, sõidab ja lendab võiduparaadil 11 500 sõjaväelast – rohkem kui Paide linnas elanikke. Nende seas on veidi üle tuhande sõduri, kes esindavad Hitleri-vastase koalitsiooni suurimaid liitlasi: USA-d, Suurbritanniat, Prantsusmaad ja Poolat, samuti ka SRÜ riike. Sõdurite järel veereb üle Venemaa peaväljaku korraliku armee jagu sõjatehnikat, kokku 160 masinat. Üle lendab 127 lennukit ja helikopterit. Paraadi avavad üheksa Suure Isamaasõja aegset tanki T-34 (peamine tüüp, mida Punaarmee toona kasutas), mis spetsiaalselt paraadiks Vene armee ladudest üles otsiti ja korda tehti.

Ligi tund ja veerand kestva paraadi lõpetavad 300 meetri kõrguselt üle Punase väljaku lendavad hävitajad, mis moodustavad Kremli kohale Venemaa trikoloori. Eile paraadi peaproovi vaadanud dessantväelase barettides tudengid Tatjana ja Anna Moskva riiklikust ülikoolist ütlesid, et kõik tundus väga efektne ja täitis neid uhkusega. „Eriti sügava mulje jätsid lennukite poolt õhku jäetud meie lipu värvides jutid,” rääkis Tatjana. Tema sõbranna lisas, et väga huvitav oli vaadata ka liitlaste marssimist. Lääneriikide sõdurite marssimine teenis üldse pealtvaatajatelt kõige tugevama aplausi ja paljud hüüdsid neile tunnustavaid sõnu.

Lenin peideti plakatite alla

Aga oli ka teistsuguseid arvamusi. „Ausalt öeldes tunneme selle võimsa paraadiga ju uhkust riigi üle, mida enam ei ole. Riigi üle, mis on paljude jaoks juba ajalugu,” ütles Punase väljaku kõrval pangas töötav Marina. Vähemalt Lenini mausoleumi ja Stalini pildiga plakateid Ilves ja teised välismaa riigijuhid aga Moskvas ei näe. Lenini mausoleum on Punasel väljakul igast küljest kaetud Suure Isamaasõja teemaliste tohutute plakatitega. Justkui Lenini balsameeritud keha Punasel väljakul polekski! Stalinit kujutavad plakatid peideti Moskva linnavalitsuse ja Kremli kompromissi tulemusena siseruumidesse ehk mõnede muuseumite seintele, kus Stalinit näidatakse ühena Suures Isamaasõjas võidu toonud väejuhtide portreede seas. Algul pidid Stalini portreed rippuma kõrvuti teiste tollaste marssalitega Moskva tänavatel.

Moskva elab täiega viimase paarikümne aasta suurima riikliku pidupäeva tähe all. Moskva elanikud tähistavad 65 aasta möödumist Suure Isamaasõja lõpust siiralt ja suure vaimustusega. Paljud moskvalased kannavad ise või on sidunud oma autodele Georgi lindikesed, mida ainuüksi Moskvas on tasuta jagatud kuus miljonit. Kõik see pole mingi ime, sest ühe hiljutise küsitluse järgi hukkus 64 protsendil tänapäeva Venemaa peredest Suures Isamaasõjas vähemalt üks lähedane pereliige. See arv annab võtme, mõistmaks võidupüha olulisust Venemaa elanikele. Ülevat meeleolu tunneb Moskva metrooski. Alates teisipäevast kuni 10. maini kostab kõikides jaamades kõlaritest venelastele armsaid ja tuttavaid laule suurest sõjast, nagu näiteks „Võidupäev” („Den Pobedõ”), „Aljoša”, „Võta sinel, lähme koju” („Beri šinel, pošli domoi”) jt. Kõiki metroosõitjaid tervitab aeg-ajalt piduliku tooniga tervitus: „9. mai – see on rahvusliku triumfi päev, mis näitab Venemaa jõudu ja seda, et meid pole võimalik vallutada. Mälestus sõjast ei tohi aastatega tuhmuda. Igavene au võitjatele!”

Homme aga korratakse Moskva metroos kõlaritest kuulsat (paljudele on see tuntud lugematutest sõjafilmidest) Nõukogude informbüroo ajaloolist teadeannet, nii nagu seda kuulsid Moskva elanikud 8. mail 1945: „Saksamaa täielikust ja tingimusteta kapituleerumisest…” jne. Moskva tänavatel on näha autosid, millele omanikud on lasknud värvida tekstid „Suur tänu vanaisale võidu eest”, mis vene keeles läheb hästi riimi, või siis „Berliini peale!”. Väga kummastav on selliseid tekste näha Volkswagenite ja Audide peal.

Võidupüha ja veteranid arvudes

Elus kuni miljon veterani

Kingiks antakse uus korter

•• 800 000 kuni miljon teatavad Vene väljaanded veel elus olevate sõjaveteranide arvuks.

•• 49 miljardit rubla (ligi 20 miljardit krooni) kulus sõjaveteranidele uute korterite ostmiseks – riik nimelt lubas seda kõigile viletsais tingimustes elavatele veteranidele. 30 000 sõjaveterani on saanud riigilt uue korteri, raporteeris selle nädala algul regionaalminister Viktor Basargin ja lubas, et veel üle 80 000 veterani saavad oma korteri hiljem.

•• 23 737 rubla (9495 krooni) on pärast viimast pensionitõusu Suure Isamaasõja veterani keskmine pension.

•• 1235 rubla (495 krooni) inimese kohta kulub veteranil Moskvas tagasihoidliku pidulaua katmiseks, mille peaosas on viin ja heeringas.

•• 90 000 sõjaväelast osaleb 9. mail üle Venemaa paraadides, peale selle tagavad 340 000 siseministeeriumi ja sisevägede töötajat korda.

•• 44 miljonit rubla (18 miljonit krooni) kulub Moskva linnal 9. mail pilvede laiali ajamiseks, et pidu toimuks hea ilmaga.