Kirde-Indiast Eaglenesti looduskaitsealalt avastatud uuest linnuliigist teatati ametlikult teisipäeval, tegemist on äärmiselt haruldase vilbaslaste sugukonda kuuluva liigiga, mille populatsiooniks peavad teadlased vaid 14 isendit.

Uue linnuliigi avastanud India astronoom ja linnuvaatleja Ramana Athreyal pani oma avastusele nimeks Bugun liocichla. Kui liocichla viitab linnuliigi kuuluvusele vilbaslaste sugukonda, siis Bugun viitab Athreya sõnul sealsamas piirkonnas elavale põlissuguharule.

Bugun liocichla on suhteliselt väike lind, täiskasvanuna vaid kahekümne sentimeetri pikkune. Linnud on välimuselt niivõrd omapärased, et Athreya sõnul leidub maailmas vaid üks teadaolev liik, mille esinejad sarnanevad nendega mingilgi määral. Selleks liigiks pidas ta Kesk-Hiina mägedes elavat ja samuti vilbaslaste sugukonda kuuluvat Ermei shan liocichla’t.

India linnueufoorias

Athreya märkas sellist lindu enda sõnul juba 1995. aastal, siis aga ei õnnestunud tal isendit kinni püüda, saamaks uue linnuliigi ametlikuks kinnitamiseks vajalikke andmeid. Pika otsimise tulemusel õnnestus Athreyal kaks linnuliigi esindajat kinni püüda tänavu maikuus. Pärast vajalike andmete kogumist lasti isendid vabadusse, sest nad olevat Athreya sõnul isegi teadusliku uurimise eesmärgil vangistamiseks liiga erilised.

Linnuliigi avastamine on Indias tekitanud eufooria, sest selle näol on tegemist esimese India maismaaosast avastatud liigiga pärast 1948. aastat, mil tuvastati uus värvuliste seltsi kuuluvate vilbaslaste perekond.

Siiski on linnud oma olemas-oluga hakanud juba ametivõi-mudele probleeme tekitama. Nimelt oli kavas ehitada elutsemispaiga lähedusse autotee, kuid lindude vähesusele ja nende kaitsmise vajadusele viidates võidakse müratekitav ja linde häiriv ettevõtmine keelata.