Kaks nädalat kestnud suu-ja sõrataudi epideemia ajal on avastatud juba 123 haigusjuh-tumit Inglismaal, Walesis ja Põhja-Iirimaal ning ·otimaal. Kõikides nakkuskolletes on hukatud ja seejärel tuhastatud kümneid tuhandeid koduloomi, kuid Briti põllumajandusministeeriumi ekspertide arvamusel jääb käesolev epideemiapuhang alla 1967. aasta omale, mil kokku hukati 442 000 looma.

NAKKUSE LEVIKUT SOODUSTAB TAPAMAJAD VÄHESUS. Kõikide talude ümber, kus suu-ja sõrataud on avastatud, kehtestatakse kuni 10 miiline (umbes 16 km) keelutsoon, millest sisse või välja liikumisel tuleb läbida põhjalik desinfitseerimine. Seekordse epideemia ajal on nakkus levinud sõna otseses mõttes üle kogu riigi, mis tähendab, et häiritud on ka nende inimeste elu, kellel puudub põllumajandustootmisega igasugune side.

Varasema epideemialainega võrreldes on tunduvalt laiem levik tingitud peamiselt küm-nete väiketapamajade sulgemisest 1980-ndate lõpus ja 1990-ndate alguses, kui selgus, et need olid üheks soodustavaks faktoriks hullulehmatõve levikule. Tapamajade vähesus tingib nüüd selle, et eluskarja tuleb tihti transportida sadade kilomeetrite kaugusele.

LIHAMÜÜJAD LÖÖVAD REKORDEID. Valitsus on inimestel soovitanud vältida igasugust tungiva põhjuseta linnast maale või vastupidi liikumist. Ära on jäänud ja jäetakse küm-neid spordiüritusi, laatasid, festivale ning muid rahvakogunemisi. Epideemia kulminatsioonihetkel spekuleeriti isegi kevadiste üldvalimiste võimaliku edasilükkamisega.

Mõne päeva eest Manchesteris käies oli paljudes restoranides menüüde kõrval märge, et lihatoitude eest tuleb tavalisega võrreldes rohkem maksta, kuna lihahinnad on defitsiidi tõttu tõusnud. Nädal tagasi soovitati ka Lõuna-Londonis Brixtoni turul liha varuks osta, kuna selle sisseostmine on raskendatud.

Suuremad toidupoeketid teatasid punase liha läbimüügi mitmekordistumisest. Riigi suurim toidupoekett Tesco tegi kõigi aegade suurima läbimüügi, müües lambaliha 65 protsenti ja loomaliha 45 protsenti rohkem kui tavaliselt.