Põhja-Korea väitel rikkus ÜRO riigi suveräänsust, mistõttu Pyongyang ei kavatse kauem kuuepoolsetel kõnelustel osaleda, teatas Reuters.

"Põhja-Korea teatas täna Rahvusvahelise Aatomiagentuuri inspektoritele, et ta loobub koostööst," kinnitas agentuuri pressiesindaja Marc Vidricaire.


Põhja-Korea otsust kritiseeris teravalt USA riigisekretär Hillary Clinton, kes avaldas lootust, et Ühendriigid jätkavad kõnelusi Pyongyangiga.

"Me loodame, et on siiski võimalus arutada mitte ainult koos meie partneritega, vaid ka põhjakorealastega," arvas Clinton.

ÜRO Julgeolekunõukogu mõistis kümme päeva tagasi hukka Põhja-Korea raketikatsetuse, kuigi Pyongyangi väitel üritati satelliiti orbiidile saata.

Põhja-Korea väidab, et tema tuumaprogramm on rahumeelne, kuid lääneriigid süüdistavad teda tuumarelva arendamises. 2003. aastal alanud kuuepoolsete kõneluste eesmärgiks on sundida Põhja-Koread oma tuumaprogrammi lõpetama. Lisaks Põhja-Koreale ja USA-le osalevad kõnelustel Lõuna-Korea, Hiina, Jaapan ja Venemaa.

USA eelmine president George W. Bush kuulutas jaanuaris 2002 Põhja-Korea üheks kurjuseriigiks, mispeale too teatas oma tuumaprogrammi olemasolust, lahkudes tuumarelvastuse leviku tõkestamise leppest.
Põhja-Korea on hoiatanud Ameerika Ühendriike sõja alustamise eest, korraldades suurriigi heidutamiseks raketikatsetusi ja suurendas Iraagi sõja ajal oma kaitsekulutusi.
USA on seni suhtunud Põhja-Korea avaldustesse küllalt vaoshoitult, kuid ameeriklased soovivad üha enam piirkonna suurjõudude kaasamist, kes avaldaksid Põhja-Koreale survet tuumaprogrammist loobumiseks.


USA on üha järjekindlamalt, eriti aga Iraagi sõja ajal suurendanud oma vägede koosseisu Vaikse ookeani piirkonnas. Ameeriklased on korraldanud Lõuna-Koreaga mitmeid ühisõppuseid ja olukorra muutudes kavatsetakse Jaapani abiga kehtestada Põhja-Korea vastu mereblokaad.