Nüüd ootabki Berlusconit kohtuprotsess, kuid ta on juba välja käinud uue õigusemõistmist peatava seaduseelnõu. See on tekitanud Itaalia ühiskonnas tõsist pahameelt, nagu ka peaministri rünnakud president Giorgio Napolitano ning „vasakpoolsete ja kallutatud” kohtunike ja ajakirjanike vastu.

Samuti on rahvast ärritanud juba heaks kiidetud vee-ette-võtteid erastada lubav seadus ning loomulikult üldine raske majandusseis, mis on toonud kaasa suuri koondamisi. Kõik see on sundinud internetti tänavale tulema ehk elektrooniliste abivahenditega organiseeritakse 5. detsembrile kavandatavat meeleavaldust No Berlusconi Day (Berlusconi-vastane päev).

Idee sündis 9. oktoobril internetiportaalis Facebook, kui lehekülg „una manifestazione per chiedere le dimissioni di Berlusconi” (meeleavaldus Berlusconi tagasikutsumiseks) hakkas hämmastavalt kiiresti poolehoidjaid koguma. Praegune toetajate arv küünib juba 320 000-ni ja iga päev lisandub 5000–7000.

Facebook toimib küll korraldusvahendina, kuid sealt vaatavad vastu kohalikud komiteed igas suuremas Itaalia linnas, mis tegelevad tänavail ja väljakuil lendlehtede levitamisega ning transpordi organiseerimisega – saades abi arvukate Berlusconi-vastaste Facebooki gruppide liikmeilt. Pealtvaatajateks pole jäänud ka välisitaallased. Nende hakatusel toimub No Berlusconi Day samal ajal Amsterdamis, Barcelonas, Berliinis, Buenos Aireses, Londonis, Montrealis, New Yorgis, Pariisis, San Franciscos, Prahas, Sydneys ja Helsingis.

Kuigi algatus tuleb täielikult rohujuuretasandilt ja selle järgijad on rõhutanud alternatiivse poliitilise eelistuse puudumist, ühinesid Berlusconi lahkumise nõudega ka mitmed erakonnad:  esimestena tsentristlik parlamendipartei Italia dei Valori ja parlamendiväline radikaalvasakpoolne Rifondazione Comunista – just nende liitumine aitas kaasa No Berlusconi Day jõudmisele ka internetivälisesse meediasse. Kuid parteijuhid ei jäta kinnitamata, et nemad on vaid osalejad, idee ja korraldus pärineb kodanikelt.

Rahvaliikumise sõnum on „ole sa vasak- või parempoolne, tule meelt avaldama ausa Itaalia eest”. See olevat nende väitel lihtkodanike reaktsioon berlusconismile kui väärastunud kultuurimudelile, millega suur osa itaallasi ennast ei samasta. Näiteks seistakse vastu „peaministri vähesele lugupidamisele riigi põhiseaduse suhtes”, vee-ette-võtete erastamise seadusele ning ebapopulaarsetele kooli- ja justiitsreformidele. Viimati nimetatu pani tuntud maffiavastast kirjanikku Roberto Savianot kirjutama avalikku kirja Berlusconile, milles ta nõuab reformikava tagasivõtmist, et mitte paisata Itaaliat seadusetusesse, toetusallkirju on ta kogunud 350 000.

No Berlusconi Dayga on ühinenud paljude itaalia kultuuritegelaste kõrval ka maailma kümne mõjukama blogija hulka kuuluv Beppe Grillo koos oma liikumisega Movimento di Liberzione Nazionale, Salvatore Borsellino juhitav ja kohtunike sõltumatust toetav Punaste Päevikute liikumine, üks Linuxi „isadest” Richard Stallman ning mainekaim itaalia ajaloolane Paul Ginsborg Inglismaalt. Liikumine on oma sümboliks valinud lilla värvi, kujutamaks eneseväljendust ja eneseteadlikkust, mida näidatakse rõõmsalt ja rahumeelselt.

Päeva peaüritus on rongkäik, mis algab Rooma Vabariigi väljakult ning lõpeb sõnavõttude ja kontserdiga Rahva väljakul. Mõned aktivistid leiavad huumoriga, et tuleb kirjutada Rooma linnapeale vajadusest Piazza della Repubblicat laiendada nii, et kõik sinna ära mahuks. Vabariigi asju arutama.

Katkend liikumise manifestist

•• Me teame, et Berlusconi on väga tõsine anomaalia lääne demokraatia üldpildis, rahvusvaheline press nimetab niisugust valitsust diktatuuriks. Berlusconi poleks pidanud jõudma kohale, kus ta on: ta teab seda ise väga hästi. Just sellepärast piirabki Berlusconi seadusandlust ja tema viimased väljaütlemised ilmutavad isegi kavatsust veel autoritaarsemalt ohje pingutada.

•• Meil pole enam võimalik passiivselt pealt vaadata ühe mehe ettevõtmisi. Mehe, kes hoiab Itaaliat juba üle 15 aasta pantvangis, kelle ettekujutus riigist kui eravaldusest teeb ta vaba eneseväljenduse vaenlaseks. Seda kõike kinnitavad viimastel kuudel toimunud rünnakud ajakirjandusele, satiirile ja internetile.

•• Berlusconi peab tagasi astuma ja andma vastust kõikide süüdistuste osas, nii nagu iga teine kodanik, vabariigi kohtusüsteemi ees.

No Berlusconi Day komitee