Araabia Ühendemiraatidest pärit Crescent Petroleum ja Lähis-Ida suurim gaasiettevõtte Dana Gas usuvad, et Kurdistani gaasiväljade gaasi jätkub ka eurooplastele, kui Põhja-Iraak ja Türgi on oma jao kätte saanud. Austria energiaettevõte OMV ja Ungari MOL on araabia ettevõtetega seljad kokku pannud, koos kavatsetakse Kurdistani naftaväljade arendamisse investerida 8 miljardit dollarit, teatasid ettevõtted täna Reutersile.

"Oleme kindlad, et meile kuuluvatelt väljadelt piirkonnas on võimalik saada 2014. aastal üle 3 miljardi kuupjala (85 mln m³) gaasi päevas," ütles Crescent Petroleumi tegevdirektor Badr Jafar, hoidudes siiski ütlemast, kui palju gaasi läheks Nabucco torujuhtmesse.

Seni on Türgi idaosas asuvast Erzurumi linnast üle Balkani Austria pealinna Viini kulgeva Nabucco gaasile leitud küllalt tahtjaid, kuid pakkujatest on pigem puudus olnud.

OMV ja MOL ostsid Crescenti ja Dana alustatud projektis osaluse: Austria OMV saab 350 miljoni dollari eest 10protsendilise osaluse kohapealses Pearl Petroleumi nime kandvas ettevõttes, Ungari MOL annab samuti 10protsendilise osaluse eest välja 3 protsenti oma aktsiatest kummalegi Lähis-Ida ettevõttele. Varem jagunes Pearl Petroleumi osalus Crescenti ja Dana vahel pooleks.

Tõrvatilgaks meepotis jäävad Kurdistani piirkondliku omavalitsuse konfliktid Bagdadis asuva Iraagi keskvalitsuse, täpsemalt naftaministeeriumiga. Iraagi naftaministeerium keeldus asja kommenteerimast, kuid on varem nimetanud mitut Kurdistani omavalitsuse rahvusvaheliste energiaettevõtetega sõlmitud tehingut seadusevastaseks.