Seni teada olevatel andmetel plahvatas 19. novembril 2005. aastal Hadithas teeäärne pomm, tappes ühe USA sõduri. Kohe pärast seda korraldasid USA sõdurid ümbruskonnas haarangu ja lasid maha 24 inimest, sh viis last, kolm naist ja 77-aastase ratastooliinvaliidi.

USA esindajate teatel olevat pommiplahvatuses hukkunud üks merejalaväelane ja 15 iraaklast ning järgnenud tulevahetuses oli surma saanud kaheksa inimest. Alles märtsis avaldas ajakiri Time tegeliku sündmusteahela – tunnistajate sõnul tungisid merejalaväelased kät-temaksuks majadesse ja lasksid ettejäänud inimesed maha. Vaid kahel naisel lubati väljuda, ellu jäi ka ema surnukeha taha jäänud tüdruk.

USA võttis omaks, et tsiviil-elanikud ei surnudki pommi-plahvatuses. USA kaitseministeerium uurib Hadithas toimunut ja lubab ka tulemused avalikustada. Ka senatikomisjon tahab fakte kuulda. Iraagi uus valitsus kavatseb Hadithas toimunut ka ise uurida.

Sunni kolmnurga kants

Al-Maliki nõuab, et rahvusvahelised väeüksused Iraagis austaks inimõigusi. Terroriga võitlemine ei õigusta perekondade tapmist, teatas ta. Uurida kavatsetakse ka muid skandaalseid intsidente, näiteks märtsis korraldatud rünnakut ühele Bagdadi mošeele.

Haditha asub Bagdadist 200 kilomeetrit loodes al-Anbari provintsis nn sunni kolmnurgas, kus Saddam Husseini toetajatel on tugevad positsioonid. Muide, Iraagi vastupanuliikumise teade 20. novembrist räägib hoopis päev varem Hadithas toimunud edukast rünnakust ameeriklaste vastu, tapetud olevat kolm ameeriklast ja haavatud veel kolme. Vastupanuvõitlejaist olevat hukkunud vaid kaks. Järgnenud veresaunast mitte sõnagi.

Relvaüksused võidakse keelustada

•• Peaminister Nuri al-Maliki sõitis eile Basrasse, et lõpetada sealsete ‰iiidi rühmituste omavaheline verevalamine. Valitsus kavatseb keelustada kõik kohalikud relvarühmitused. “Meil on üks otsus: kui me ütleme relvaüksus, mõtleme me kõiki teisi relvaüksusi peale armee ja politsei.”

•• Segadust tekitas see, et laialisaatmine ähvardab ka valitsusparteidega seotud armeesid, sealhulgas kurdide partisani-armeed pe‰mergat, Muqtada

al-Sadri juhitavat mahdistide armeed ja Iraani-meelset Badri organisatsiooni.

•• Samal ajal pole aga parteid suutnud omavahel kokku leppida isegi jõuministeeriumide jagamise üle, oma julgeolekuük-suste kaotamine võib segadust veelgi suurendada.