Otsus tehti teatavaks eile viimase hetke kõnelusteks Bagdadi saabunud Briti peaministrile Gordon Brownile. Brown ütles ühisel pressikonverentsil Iraagi peaministri Nuri al-Malikiga, et nõustus Iraagi seatud tingimustega, mille järgi peavad otsuses käsitletud riikide sõjaväelased lõpetama kõik operatsioonid hiljemalt tuleva aasta mai lõ­puks ning olema Iraagi pinnalt lahkunud juuli lõpuks.

Briti väljaande The Times väitel pole Iraagi valitsuse otsusest lähtuvat ning ka Eestit puudutavat lepingut veel avalikustatud. Kuid peale Iraagi valitsuse heakskiitu peab selle üle hääletama samuti Iraagi parlament ning see protseduur võib aset leida juba homme.

Bloombergi andmetel on eelnõus jäetud Iraagi valitsusele laiad volitused käskimaks kokkuleppe alla käivatel vägedel lahkuda vajadusel ka varem või pikendada nende kutset treeningu- või abimissioonideks. Kuid neil vägedel pole tulevast aastast enam õigust korraldada ühtegi operatsiooni ilma Iraagi valitsuse eelneva nõusolekuta.

„Me leppisime kokku, et missioon lõpeb mitte hiljem kui 31. mail,” ütles Brown. „Meie väed võivad koju jõuda kaks kuud hiljem.” Nii andis ta mõista, et Briti sõdurite äratoomine pole seda­võrd lihtne.