Iraani väitel on tegemist treeningmissiooniga, mis viiakse läbi koostöös Süüriaga. Osalevateks Iraani laevadeks on fregatt Alvand ja varustuslaev Kharg. Iraani poolametlik uudisteagentuur Fars teatas juba jaanuaris, et Iraani mereväekadetid lähevad aastapikkusele väljaõppele Vahemerele.

Suessi kanali operaatori esindaja teatel ei saanud Egiptuse võimud Iraani sõjalaevade läbisõitu keelata, sest seda saavat teha vaid sõja puhul. Egiptuse kaitseministeerium on teada andnud, et läbisõidupalves kinnitas Iraan, et laevadel ei ole sõjalist varustust ega tuumamaterjale.

Iisraeli väitel on aga tegemist Iraani provokatsiooniga. Iisrael peab Iraani peamiseks ohuks oma olemasolule, mida Teherani liidrid on retoorikas ka väljendanud.

Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman hoiatas pingete kuhjumise eest. „Minu kurvastuseks ei ole rahvusvaheline kogukond ilmutanud valmisolekut tegeleda aina korduvate Iraani provokatsioonidega. Iisrael ei saa igavesti neid provokatsioone ignoreerida,” ütles Lieberman.