Tüüpilises immigrantide elurajoonis puhkenud vägivald tuli telepildi vahendusel väga tuttav ette. Politseinike poole lendavad Molotovi kokteili pudelid, põlevad ja ümberlükatud autod, lõõmavad prügikastid ning leekides politseijaoskonnad. Enam kui

20 korrakaitsjat ja üks tuletõrjuja said kannatad.

Pühapäevaseid rahutusi Villiers-le-Belis ei anna küll veel võrrelda kahe aasta taguse laamendamisega, kuid politsei oli ilmselgelt mures tollaste kokkupõrgete kordumise pärast. Sarnane oli ka sündmuste esialgne kulg.

Nii nagu 2005. aastal, sai ka nüüd surma kaks kuritegeliku taustaga noorukit. Eelmisel korral põgenesid noormehed politsei eest ning hukkusid alajaamas varju otsides elektrilöögi läbi. Seekordseid noormehi vähemalt politsei kinnitusel keegi taga ei ajanud. Nad said surma, kui sõitsid varastatud mootorrattaga umbes 40–50-kilomeetrise tunnikiirusega politseiautole küljelt sisse. Kumbki noormeestest ei kandnud kiivrit.

Küll aga levisid ümbruskonnas kohe kuuldused, nagu oleks politsei üritanud kohalikke takistada ohvritele abi andmast. Vägivallalaine levis kähku ka kõrvallinna Arnouville-les-Gonesse’i. Tänavatel jooksnud noortekambad süütasid autosid, purustasid ärisid ja röövisid rusikahoope jagades juhuslikke möödakäijaid.

Kohalikud kirjeldasid meediale, et korrakaitseüksused tõmbusid algul tagasi ning alles mõni aeg hiljem läks korda tuua kohale märulipolitsei, kelle takistamiseks olid laamendajad heitnud tänavatele põlevaid prügikaste. Eilseks oli olukord endiselt pinev, kuid rahulik, ehkki täna öösel kardeti vägivalla kordumist.

Täitmata lubadused

Praegune president Nicolas Sarkozy lubas kaks aastat tagasi siseministrina, et puhastab eeslinnad kuritegevusest “survepesuga”. Prääniku poole pealt tahab ta aga käivitada n-ö Marshalli plaani, et aidata sealsetel elanikel leida tööd ning oma kohta ühiskonnas.

Opositsioonilised sotsialistid kritiseerisid eile valitsust, et toona antud lubadused on tühjadeks sõnadeks jäänudki.

President surus streikijad põlvili


•• Kui eeslinnade rahutused meenutasid valusalt vähetõhusa lõimumise ohte, siis suurim katsumus on olnud president Nico-las Sarkozyle tänaseks kümnendat päeva kestev transporditöö-tajate streik.

•• Tundub siiski, et riigipea suudab selle lahingu võita. Eilseks oli peaaegu taastatud raudteeliiklus, mida lisaks tööseisakule häirisid ka kellegi poolt kiirliinide kallal toime pandud sabotaažiaktid. Juba nädalavahetusel hakkas normaalselt funktsioneerima Pariisi linnaliiklus.

•• Sarkozy ei taganenud oma peamistest nõudmistest lõpetada umbes poolele miljonile töötajale kehtinud eriõigus minna varem pensionile ning siduda pensionid pigem inflatsiooni kui palkadega. Ta on aga väljendanud valmidust kaaluda näiteks raudteelaste palga tõstmist.