Hiljuti vahistatud Sitsiilia maffiabossi kodust leiti nn kümme käsku ehk aukoodeks, mida mafioosod peavad oma töös ja tegevuses järgima, teatas Itaalia politsei.

“Vannun truudust Cosa Nostrale. Kui ma ta reedan, põlegu ma tules,” on kirjas tekstis, mille Itaalia ajalehed eile avaldasid, nimetades seda Sitsiilia maffia ehk Cosa Nostra konstitutsiooniks ja gangsterite kümneks käsuks – viitega muidugi üldtuntud kümnele piiblikäsule, mis käivat kõigi inimeste kohta.


Töö on kõige tähtsam

Käskude ja keeldude hulgas on näiteks sagedaste kõrtsikülastuste vältimine. Sõbra naisele pilgu heitmine on keelatud ning oma naist tuleb kohelda respektiga.

Samas, kuigi oma kaasat tuleb austada, ei pruugi mees alati abiks olla, sest reeglites

on otsesõnu kirjas: alati peab olema valmis tööd tegema – isegi siis, kui naine hakkab sünnitama.

Tekst leiti esmaspäeval vahistatud Cosa Nostra pealiku, bosside bossiks nimetatud Salvatore Lo Piccolo kodust.

Ajaleht Il Messagero oletas, et Lo Piccolo võis kasutada neid punkte uute liikmete värbamiseks Cosa Nostrasse, mille liidriks ta tõusis eelmisel aastal vahistatud Bernardo Provenzano järel.

Huviäratav on ehk nõue, et maffiasse ei võeta isikut, kelle “käitumine ei vasta moraalsetele väärtustele”. Hoopis mõistetavam on aga see, et mafioosol ei tohi olla kontakte politseinikega ega korrakaitse informaatoritega. Selgelt on ka kirja pandud, et maffiasse ei pääse mees, kelle lähedaste sugulaste hulgas on politseinik.

Ilmselt küll mitte politseiuurijaid, vaid bosse silmas pidades on nõutud, et kui maffialiikmelt küsitakse informatsiooni, peab ta rääkima ainult tõtt. Omavahelistes suhetes tuleb kinni pidada kokkulepetest ning raha ei tohi välja pressida teistelt mafioosodelt ja maffiaperekondadelt.