Nii kogunevad kolme röövitud itaallase sugulased täna Rooma Sant Angelo kindluse juurde, et Eesti aja järgi kell kuus õhtul alustada rahumarssi kristliku maailma südamesse, Püha Peetri väljakule Vatikanis.

Pantvangide lähedased on kutsunud endaga ühinema sõjavastased üle kogu Itaalia. “Kõik itaallased on meile neil valusail hetkedel väga lähedal seisnud. Nüüd palume aga, et meid veel lähemalt toetaksite. Palume, et tänasele meeleavaldusele tuleks võimalikult palju rahvast, sest rahu peab võitma,” kutsus 35-aastase Umberto Cupertino kihlatu Francesca kolme röövitud mehe perede nimel oma kaasmaalasi rahumarsile.

Protest kõigi sõdade vastu

Pantvangide omaksed toonitavad samas, et tegu on kõiki maailma sõdasid hukka mõistva rahumarsiga, mitte poliitilise meeleavaldusega. Seega tänasel meeleavaldusel valitsusvastaseid loosungeid ega ühegi partei ja riigi lippe välja ei tooda. Kui, siis vaid vikerkaarevärvides triibulised rahulipud, millel seisab suurte valgete tähtedega sõna PACE – RAHU!

Rohelised Brigaadid saatsid esmaspäeval araabia telekanalile Al Arabiya videolindi sellest, kuidas 12. aprillil Bagdadi lähistel röövitud pantvangid Salvatore Stefio (34), Umberto Cupertino (37) ja Maurizio Agliana (35) araabia riideid kandes laua taga istuvad ja söövad. Salvatore Stefio räägib: “Süüa antakse regulaarselt, siiani pole meil probleeme olnud, füüsilist vägivalda pole meie kallal kasutatud.” Asjatundjate hinnangul kordab mees aga videokaamera ees, silmad maha löödud, eelnevalt hästi pähe õpitud lauseid.

Pantvangistajad ütlevad samas Itaalia rahvale saadetud pöördumises, et nende käes vangis olevad mehed on spioonid ja kui itaallased valitsusvastast meeleavaldust ei korralda, siis pantvangid tapetakse. Neljanda pantvangi hukkasid nad kahe nädala eest, pärast seda, kui Itaalia valitsus ei nõustunud pantvangistajate nõudmisega tuua Iraagist ära ligi 3000 Itaalia sõdurit.

Itaalia poliitilised jõud, nii opositsioon kui ka koalitsioon, on seni olnud seisukohal, et kurjategijatest terroristide ähvardustele järele anda pole õige. Äsja USA-s visiidil viibinud Itaalia asepeaminister ja Rahvusalliansi liider Gianfranco Fini teatas, et Itaalia väed jäävad Iraaki, kuid selleks on vaja uut ÜRO resolutsiooni. Samas kinnitas Fini USA-s, et Itaalia ei kavatse Iraaki lisavägesid saata, sest rahuvalve- või humanitaarmissioonidel maailma eri paigus osaleb juba niigi ligi 10 000 Itaalia sõdurit.

Itaalia väed jäävad Iraaki

Ka peaminister Silvio Berlusconi kinnitas eile Roomas pressikonverentsil, et Itaalia väed jäävad Iraaki: “Mis juhtuks, kui me Iraagist ära tuleksime? Meie ja kõik teised? Seal tuleks hukatuslik kodusõda, mis seaks üksteise vastu erinevad etnilised grupid, eri hõimud ja parteid. Järgneksid üha uued verevalamised.”

Vastuseks Berlusconi avaldusele teatas Euroopa Parlamendi valimisteks ühiskoalitsiooni, nn Prodi nimekirja moodustanud vasaktsentristide esindaja Luciano Violante eile, et nende valimisliidu hinnangul on vaja Itaalia väed 15. maiks Iraagist ära tuua. Paremtsentristlik valitsuskoalitsioon on selle nõudmise teravalt hukka mõistnud. “See oleks terroristide nõudmistele alistumine, millel oleks ettearvamatud tagajärjed,” ütleb Põh-jaliiga esindaja parlamendis Alessandro Cé.

Pantvangide perekonnad üritavad aga tänast sõjavastast meeleavaldust poliitikast või-malikult kaugel hoida, kinnitades, et selle rahumarsiga saadab Itaalia rahvas maailmale sõnumi, millega protestitakse kõikide maailma sõdade vastu. Vatikani võimude kinnitusel pole ka välistatud, et Püha Peetri väljakule kogunevaid sõjavastaseid tuleb tervitama paavst Johannes Paulus II isiklikult.