Calabria maakonnas ligi 4000 elanikuga San Luca külas on maffiaorganisatsioonid omavahel arveid klaarinud juba 16 aastat ja selle ajaga hauda viinud kümme inimest, rääkis Eesti Raadio uudiste korrespondent Ülle Toode.

Saksamaal Duisburgi linnas tapeti kolmapäeval püstolilaskudega pähe kuus meest vanuses 16 kuni 39. Toimunud veretöö oli Toode sõnul praeguse uurimisversiooni kohaselt kättemaks ühe klanni arvatava juhi naise mõrva eest.

Seniajani pole aga veritasu Itaalia piiridest kaugemale jõudnud, mistõttu leiab Itaalia siseministeerium, et vallandumas on uus maffiasõda.

„Maffiamõrv piiri taga tuli meile üllatusena. On võimalik, et isikule, keda politsei pidas üheks veritasude toimepanijaks, taheti kätte maksta. Nüüd peame oma tähelepanu keskendama Calabriale, sest on tõenäoline, et tapetute eest tahavad maffiaperekonnad taas veritasu,“ vahendas Itaalia siseministri sõnu Eesti Raadio.

Itaalia maffiamõrvade uurija aga arvab, et teised riigid on Calabria maffiaklanni 'Ndrangheta mõju senini alahinnanud.

'Ndrangheta on uurija sõnul ostnud ja ostab praegugi Euroopas väga palju äriettevõtteid. Peamiselt on tegu hotellide, toitlustuskohtade ja pitsarestoranidega, mida kasutatakse rahapesuks. Eriti laialt on 'Ndrangheta uurija hinnangul oma juriidiliselt korrektsete äridega sisse imbunud just Saksamaale, kus kuue inimese jõhker tapmine aset leidis.

„'Ndranghetat peetakse üheks maailma ohtlikumaks kuritegelikuks rühmituseks ja selle tulud ulatuvad arvatavalt kuni 36 miljardi euroni. Organisatsioon tegutseb lisaks Euroopale ka Kanadas ja Austraalias,“ lisas Toode.