Itaalia võimude väitel kogub satanism noorte seas populaarsust. Seda harrastavat paljud noored, kuulumata ühessegi teadaolevasse satanistlikku ususekti, millel politsei kuritegevuse tõkestamiseks teraselt silma peal hoiab.

Satanismiallikad internetis

Informatsiooni satanismi kohta hangivad noored deemonikummardajad politsei hinnangul peamiselt internetist, vih- kamisele õhutavatelt satanistlikelt veebilehekülgedelt.

Satanism teeb muret ka Vatikanile. Nii alustas kirikuriigiga lähedalt seotud paavstlik akadeemia Regina Apostolorum tänavu vaimulikele, psühholoogidele ja politseiuurijatele mõeldud kursusi, mis peaks aitama mõista, miks üha enam inimesi paranormaalsetesse nähtustesse ja kurjusejõududesse usub.

Üks õppejõud, preester Gabriele Nanni, kes viib läbi ka kurja vaimu väljaajamise, ladina keeles exsorcismus’e rituaali, ütleb, et enamik vaimulikke ei oska seda iidset rituaali läbi viia. Üha enam inimesi pöörduvat aga kiriku poole abipalvega hinge ja keha vaevav kurjus minema ajada.

Isa Nanni räägib, et iidsel rituaalil on abivahendeina lubatud vaid krutsifiks ja palve, rituaal ise leiab aset väljaspool kirikut või selle eeskojas.

Satanismi ekspert Carlo Climati arvab, et noorte pöördumine satanismi juurde on varjatud nähtus, põhjuseks suuresti see, kui teismelised on oma hingehädadega üksi jäetud. “Hingeline tühjus täidetakse satanistlike väärtuste kummardamisega,” lausub Climanti.

Kirikule on kurjusejõudude ja saatana seletamine läbi aegade raskeim probleem olnud. Kui paavst Paulus VI hakkas 1972. aastal taas rääkima saatanast kui inimese kujul maa peale sündivast olendist, naersid

ta välja nii usklikud kui ka uskmatud. Seda sõnumit peeti 20. sajandil sobimatuks.

1999. aastal uuendas Vatikan siiski 1614. aastast pärit kurja vaimu väljaajamise rituaali juhiseid ja hoiatas, et kurjast vaimust vaevatuid ei tohi vaadelda kui vaimuhaigeid, kuna psühhiaatriline ravi neid inimesi ei päästa.

Ka olevat äsjalahkunud paavst Johannes Paulus II Itaalia meedia järgi isiklikult viimastel aastatel vähemalt

kolmel korral selle rituaaliga inimesi aidanud. Vatikan pole neid teateid ei kinnitanud ega tagasi lükanud.

Teadvus infotehnoloogial jalus

•• Katoliku munga ja Sorbonne’i ülikooli haridusega psühhoterapeudi, vend Girardi hinnangul usub paranormaalsetesse nähtustesse üha enam inimesi osalt seetõttu, et infotehnoloogia arengu ja maailmastumisega ei jõua teadvus kaasa minna ja tekivad psüühikahäired. Nii otsitakse hingehädadele seletust seletamatust. Tema enda praksises polevat seni ühtegi juhtumit ette tulnud, mida psühhiaatria reeglitega seletada ei saaks.

•• Statistika järgi käib igast kuuest itaallasest üks ekstrasensitiivsete ravitsejate juures ning usub nõidusesse ja kurja vaimu pahategudesse.