Kuna Jaapan on tõsiselt panustanud eelhoiatussüsteemide rajamisele, seiskas maavärin kohe tuumajaamade töö ja rongiliikluse, sajad tuhanded inimesed põgenesid hoonetest, vähemalt 50 riiki ja territooriumi Vaikse ookeani piirkonnas sai tsunamihoiatuse ja riik suunas kohe oma kaitsejõudude üksusi tugevalt räsida saanud piirkondadesse appi.

Sendais varises kokku üks väiksem hotell, paljudes kohtades puhkes tulekahjusid, küm-me meetrit kõrge tsunami tabas esimesena Miyagi prefektuuri rannikut, paisates väiksemaid laevu kaldale ja purustades isegi enam hooneid kui maa-alune tõuge. Sendai lennuväljalt rebis laine kaasa nii autosid kui ka väikelennukeid, Fukushima prefektuuris tekitas maavärin suuri pragusid maanteedel, Kamaishi sadamast rebis laine terve hulga autosid merre.

Mure tuumajaamadega

Ka Tokyos kõikus enamik hooneid, kuid jäi siiski püsti, küll kukkus sisse osa Kudan Kaikani hallist. 332,5 meetrit kõrge, Eiffeli torni meenutav Tokyo Tower sai kergemaid kahjustusi, ehitamisel olev 634 meetri kõrgune pilvelõhkuja Tokyo Sky Tree pääses aga väidetavalt ilma igasuguste purustusteta, kõik 500 ehitajat jäid ka terveks.

Eile õhtuks oli Jaapani rannikult leitud juba ligi 300 surnukeha ja kannatanute otsingud jätkusid. Miyagi prefektuuri aladel põhjustas maavärin ka väiksema tulekahju Onagawa tuumajaamas, sellest lõuna pool Fukushima tuumajaamas tekkis aga jahutussüsteemi rike, mistõttu kuulutati välja ka tuumaenergia eriolukord, radiatsioonileket siiski ei täheldatud.

Kuigi rongiliiklus lubati esimesel võimalusel taastada, soovitasid võimud inimestel siiski töökohal ööbida. „Kui te üritaks jala koju minna, tähendaks see seda, et kõnniteed oleks sama paksult rahvast täis kui rongid tipptunnil,” märkis riigiminister Yukio Edano pressikonverentsil.

Varem oli Jaapani tugevaimaks teadaolevaks maavärinaks 1923. aasta suur Kanto¯ tõuge, mille magnituudiks mõõdeti 7,9, kuid siis oli riik tunduvalt kaitsetum, maavärinas hukkus tookord kuni 100 000 inimest.

Jaapanit tabab igal aastal enam kui tuhat maa-alust tõuget, mistõttu traditsiooniliselt on maju ehitatud paberist, uuemal ajal on aga hoonetele esitatud ülimalt karmid kõikumistaluvuse nõuded.  

Eilse maavärina järgne tsunami jõudis Taiwanile, Filipiinidele, Wake’i atollile, Aleuutidele ja Hawaii saartele vähem kui meetrikõrgusena.

Venemaal jõuti küll igaks juhuks evakueerida rannikuilt 11 000 inimest.

Neli võimsamat tõuget

Momendimagnituudi skaalal on rekord 9,5

•• Ajaloo võimsaim (seni mõõdetud) maavärin tabas 1960. aastal Valdivia linna Tšiilis, selle tugevuseks mõõdeti momendimagnituudi skaalal 9,5. Surma sai kuni 6000 inimest, kümme meetrit kõrge tsunami pühkis ka üle Hawaii, Jaapani, Filipiinide, Uus-Meremaa, Austraalia ja Alaska ranniku.

•• 1964. aasta Alaska maavärin (magnituudiks mõõdeti 9,2) nõudis vaid 131 inimelu, kuid tsunami tabas Californiat ja maavärin ise põhjustas kahjustusi isegi Louisianas. Nõrgemad järeltõuked kestsid 18 kuud.

•• 2004. aasta Sumatra maavärina (magnituudiks mõõdeti 9,1) rängimad tagajärjed tulid just tsunami tõttu ning India ookeani ümbritsevates riikides hukkus enam kui 230 000 inimest.

•• Viimasel sajandil on olnud veel üks maavärin magnituudiga 9,0, mis tabas 1952. aastal Kamtšatkat. Hukkunuid inimeste hulgas teadaolevalt ei olnud.