Jaapan püüab vaalu igal aastal ja seisab teravalt vastu kaks aastakümmet tagasi kehtestatud ärieesmärgilise vaalapüügi keelule, vahendas BBC.

Jaapan kinnitab, et vaalu püütakse teaduseesmärjidel: teadlased saavad vaalapopulatsioonide suurust mõõta ning nende toitumist ja paaritumist uurida. Püütud vaalade liha müüakse ja selle eest saadav rahaga finantseeritakse uurimisprogramme. Lisaks rõhutab Jaapan, et ookeani vaalavarud on piisavalt suured, et võimaldada püüki. 

Keskkonnakaitsjad paraku arvavad, et Jaapan kasutab teadusuuringuid ainult ärieesmärglise vaalapüügi kattevarjuna. Samuti usuvad keskkonnakaitsjad, et Jaapanis on vaalapüük lubatud seetõttu, et väike, kuid häälekas huvigrupp teeb poliitikute hulgas intensiivset lobitööd.

Keskkonnakaitsjate seisukohta toetavad Jaapani avaliku arvamuse küsitlused, mis näitavad, et enamus jaapanlasi ei söö vaalaliha ega toeta ka vaalapüüki.

Jaapani vaalapüügi on heaks kiitnud Rahvusvaheline vaalanduskomisjon. Möödunud aastal püüdis vaalanduskomisjon veenda maailma riike toetama seisukohta, et ärieesmärgiline vaalapüük tuleks jälle seadustada. Möödunud kuul astus Island radikaalse sammu ja taastas kaubandusliku vaalapüügi hoolimata rahvusvahelise avalikkuse protestist.