Tänasel pressikonverentsil  pani siseminister Koichiro Gemba ajakirjanikele südamele, et nad levitaksid infot selle kohta, et radiatsioon ei ole nakkav.

Gemba sõnul toimub Jaapanis praegu fukushimalaste tõsine diskrimineerimine, Fukushima tuumajaama ümbrusest evakueeritutele keeldutakse hotellikohti andmast, nende lapsi kiusatakse koolides, neile ei osutata vajalikke teenuseid.

Siseminister selgitas, et temas tekitab jaapanlaste selline mõtlematu käitumine sügavat nördimust, sest fukushimalased on tavalsed inimesed, kes on elanud vaikset ja rahulikku elu.

Gemba sõnul viiakse riigiasutustes nüüd läbi täpsemad instruktsioonid olukorra teemal, et edaspidi säärast halvustavat suhtumist ei toimuks.

Valitsuse peasekretär Yukio Edano lisas, et see on kindel fakt, et radiatsioon ei ole nakkushaigus. Ta ütles, et inimesed reageerivad üle ja selle asemel, et oma hirmudele voli anda, võiksid nad õppida teaduslikest faktidest ja usaldada ka nende Fukushima maakonnas toodetud produktide ohutust, mida on valitsuse poolt lubatud müüa.

Möödunud nädalal teatasid mitmed jaapani uudisteagentuurid juhtumitest, et Fukushima piirkonnast evakueeritud koolilapsi kiusatakse.