REEDE, 11. märts

Reede, 11. märtsi hommikul raputab Jaapanit maavärin, mille esialgseks tugevuseks määratakse 8,6 magnituudi, hiljem 8,8, siis 8,9 magnituudi. Päev hiljem tõstetakse maavärina tugevusaste 9,0 magnituudini.

Maavärina epitsenter on rannikust 10 kilomeetrit eemal meres, selle lähimaks linnaks on Sendai.

Maavärinale järgneb tsunami, mis räsib rannaaladele jäävaid linnu ja külasid, osad asulad pühitakse ookeani kuni 10-meetriste hiidlainete poolt maatasa. Mõnes linnas on kadunuks jäänud pool linna elanikest.

Maavärina kõige hullemini räsida saanud piirkonda jääb neli tuumajaama, mille tuumareaktorid lakkavad maavärina ajal automaatselt töötamast. Probleemseks osutub Fukushima tuumajaam nr. 1, mille reaktorite ülekuumenemisest ja võimalikust sulamisest antakse teada juba reedel, mõned tunnid pärast hävitavat loodusõnnetust.

Tuumajaama reaktorite jahutussüsteemid on rivist välja löönud tsunami, teatatakse, et reaktorite jahutamiseks pole piisavalt elektrit, tuumajaama saadetakse täiendavalt kaheksa varugeneraatorit.

Reede päeval ütleb Jaapani valitsus, et evakuatsiooniks ei ole põhjust, kuid seda otsust muudetakse mõne tunni pärast ning reede õhtuks on antud tuumajaamast 20 km raadiuses elavatele inimestele soovitus evakueeruda või püsida siseruumides. Tuumajaama ümbruskonnast evakueerub üle 100 000 inimese.

Räägitakse reaktori tuuma võimalikust osalisest sulamisest, radiatsiooni tase on madal, võimalikud plahvatused ei tule jutuks.



LAUPÄEV, 12. märts

8.30 Fukushima tuumajaamas nr. 1 toimub kohaliku aja järgi kell 15.30 plahvatus, mille põhjust ei teata. Plahvatuses saab viga neli inimest. Jaapani uudisteagentuuride vahendusel saame teada, et esimese reaktori hoone välissein on kokku varisenud.

12:00 Fakt, et Fukushima tuumajaamas nr. 1 on radioaktiivse aine leke, saab võimude poolt kinnituse. Esialgu ei ole kiirgustase teada. Võimude sõnul kannab tuul radioaktiivset pilve ookeani suunas, nii et loodetakse, et radioaktiivne saaste ei jõua mandrile.

12:12 Fukushima tuumajaama ümbruskonnas kehtivad nüüd rangemad evakuatsiooninõuded. Kohalikke elanikke, kes veel piirkonnas asuvad, manitsetakse püsima siseruumides ja vältima kraanivee kasutamist.

12:30 Tuumajaamast saabuvad teated, et reaktori mahuti ei ole toimunud plahvatuses viga saanud.

13:27 Ilmajaama andmetel suundub radioaktiivne pilv ookeani kohale.

13:56 Arvatakse, et plahvatuse põhjustas aur.

14:21 Uudisteagentuur AP vahendab teate, et kiirguse määr reaktori juures väheneb.

14:35 Jaapani valitsuse esindaja ütleb, et esimene reaktor, mille juures plahvatus toimus, ei ole viga saanud.

14:51 BBC teatel ei ületa radioaktiivse kiirguse tase Jaapanis kehtestatud turvalise normi piire.

15:26 Rahvusvahelise Tuumaenergia Agentuuri (International Atomic Energy Agency – IAEA) esindajad valmistuvad kohalikele elanikele jooditablettide jagamiseks.

16:27 Kiirguse turvalise taseme kontrollijad arvavad, et kui ka tuul pöörduks suunaga Tokyo poole, ei ole elanikel põhjust muretsemiseks.

17:01 Uudisteagentuur Kyodo vahendab teate, et kolmel Fukushima tuumajaama juurest evakueeritud inimesel tuvastati kiirgussaaste.

18:25 Fukushima tuumajaamas toimunud õnnetus hinnatakse rahvusvahelise INES (International Nuclear Events Scale) süsteemi kohaselt neljanda astme õnnetuseks. Tshernobõlis toimunud katastroof on sama skaala järgi seitsmenda astme õnnetus.

18:41 Tokyo energiakompanii (TEPCO) manitseb jaapanlasi elektri kokkuhoiule, üle riigi on elektrita ligi 1,4 miljonit majapidamist, kavas on korraldama hakata plaanilisi, kuni kolm tundi kestvaid elektrikatkestusi.

18:44 saabuvad teated, et Fukushima tuumajaama reaktorit hakatakse jahutama mereveega. Mereveega reaktori jahutamine tähendab sisuliselt reaktori mahakandmist, merevesi rikub reaktori ja seda ei saa enam tulevikus kasutada.

18:56 Hiina uudisteagentuur Xinhua vahendab, et Hiina kavatseb muuta uute tuumajaamade ehitamise plaane. Hiinas on praegu 13 tuumajaama ja neid oli kavas hulgaliselt juurde ehitada.

20:15 Maailma Terviseorganisatsioon ütleb, et kiirgusdoos, mida Jaapanis viibivad inimesed saavad, jääb tõenäoliselt üsna madalaks.

22:18 IAEA andmetel on kiirgustase Fukushima tuumajaama lähistel langenud.

22:44 Jaapani võimude andmetel on Fukushima tuumajaama lähedusest evakueeritud 140 000 inimest.

23:28 Tuumajaamas on avastatud uusi probleeme, nüüd on olukord kriitiliseks muutunud kolmanda reaktori juures, mille jahutussüsteemid ei tööta.

23:46 Fukushima tuumajaama avarii tagajärjel on radioaktiivse saaste liiga kõrge doosi saanud ligi 160 inimest, teatab Jaapani tuumaenergia turvalisuse järelevalve asutus.


PÜHAPÄEV, 13. märts

Ööl vastu pühapäeva valmistutakse tuumajaama kolmanda reaktori juures radioaktiivsete aurude väljalaskmiseks, et alandada rõhku. TEPCO sõnul on atmosfääri sattuv radioaktiivne saaste selle teostamise tagajärjel nii väike, et ei mõjuta inimese tervist.

06:53 Arvatakse, et reaktori tuumad on osaliselt sulanud kahes reaktoris, tuuma sulamine võib põhjustada radioaktiivse lekke, ütleb Jaapani valitsuse esindaja.

7:30 Jaapani valitsuse peasekretär Yukio Edano ütleb, et üheksal inimesel on mõõdetud kõrge radiatsioonidoos.

8:10 Jaapani telekanali NHK andmetel on radioaktiivse kiirguse tase tõusnud Onagawa tuumajaama lähedal.

8:23 Ametnike sõnul on Fukushima Daiichi tuumajaama kolmas reaktor kriitilises seisukorras. Alustatakse merevee pumpamist reaktorisse.

8:44 Jaapani valitsus hoiatab võimalikust uuest plahvatusest Fukushima tuumajaamas. Samas jaamas toimus plahvatus esimese reaktori juures eelmisel päeval.

9:00 Kiiritust tervist ohustavas koguses saanud inimestest rääkides arvud varieeruvad, ametlikult kõneldakse 160 kiiritusohvrist, juttu on veel 19-st inimesest.

9:18 Jaapani valitsus hoiatab, et mitme tuumajaama sulgemise tagajärjel on oodata uusi elektrikatkestusi.

11:05 Valitsus manitseb uuesti elektri kokkuhoiule, kuid hoiatab küünalde kasutamise eest, sest mitmel pool võib olla gaasilekkeid.

11:53 Saksa televisioonis hoiatatakse kasvava tuumaohu eest Fukushima lähistel, inimesed Sakasamaal korraldavad meeleavaldusi tuumajaamade vastu.

13:25 Jaapanist antakse teada, et Fukushima tuumajaama lähistelt evakueeritakse veel 80 000 inimest.

13:39 TEPCO ütleb, et merevee pumpamisel reaktoritesse on tekkinud probleeme. Ookeanist jaamani tuleb paigaldada uus veevõtutoru.

Erinevate riikide valitsused soovitavad oma riigi kodanikel Jaapanisse mitte reisida ja võimalusel sealt lahkuda.

14:58 Fukushima tuumajaama kolmandat reaktorit üritatakse meeleheitlikult mereveega jahutada, kardetakse võimalikku plahvatust, laupäevase stsenaariumi kordumist.

15:11 TEPCO juhatuse esimees keeldub tagasi astumast ja ütleb, et tuumajaama reaktorite kolme tagavaraplaani läbikukkumine tsunami tõttu ei olnud varem prognoositav.

15:21 Algavad ettevalmistustööd merevee pumpamiseks Fukushima tuumajaama teise reaktorisse. Esialgu räägitakse probleemidest kolmanda reaktori juures.

15:27 Fukushima tuumajaama ümbruses elanud inimestele edastatakse palve tulla vabatahtlikku kiirguskontrolli.

15:59 Onagawa tuumajaama juures on mõõdetud radiatsioonitaseme tõusu.

16:25 Rahvusvaheline Tuumaõnnetuste Agentuur vahendab uudise, et Jaapan on Onagawa tuumajaamas välja kuulutanud häireolukorra. Kiirgustase kasvab, põhjuseid uuritakse.

17:00 Jaapani uudisteagentuurid vahendavad, et Onagawas on kõik korras, seal asuvad kolm reaktorit ei leki. Öeldakse, et radioaktiivse kiirguse taseme tõusu põhjustab olukord Fukushima tuumajaamas.

17:54 Jaapani spetsialistide sõnul ei kujuta radioaktiivse kiirguse tase suurt ohtu tervisele. Tuul kannab radioaktiivset pilve ookeani poole.

18:03 Antakse teada, et üks Tokai tuumajaamas asuv reaktori jahutuspump on lakanud töötamast. Tokai tuumajaam asub 120 km Tokyost eemal.

19:25 Tokai tuumajaamas on jälle kõik korras, jahutuspump töötab.

19:38 Jaapani valitsuse peasekretär Yukio Edano teatab, et Fukushima tuumajaamas nr 1 on kolmanda reaktori plahvatusoht. Reaktori hoone on kahjustada saanud. Paar tundi varem on reaktoris asuvad kütusevardad olnud 2,25 meetri ulatuses jahutusveest väljas. Jahutusmahuti kõrgus on 4 meetrit.

19:48 Yukio Edano ütleb, et kolmandas reaktoris on samasugune probleem nagu oli päev varem reaktoris number 1, mille juures toimus ka vesinikuplahvatus. Merevett ei saa reaktorisse piisavalt pumbata reaktori ventiiliava ummistuse tõttu, kuid põhjused võivad olla ka mujal.

21:30 TEPCO juhatus annab teada Fukushimas asunud tuumajaama töötajate vigastustest: kaks töötajat said viga maavärinas ja nad viidi haiglasse, üks töötaja hospitaliseeriti, kuna tal kahtlustati infarkti, üks töötaja leiti pärast maavärinat teadvuseta olekus tööpostilt, ka tema viidi haiglasse. Üks reaktori juures töötanud inimene sai üle 100 millisiiverti suuruse kiirituse ning ta viidi haiglasse. Kahel töötajal hakkas töö ajal halb, kuigi nad kandsid kaitseülikonda, nemad saadeti tervisekontrolli. Neli töötajat toimetati haiglasse laupäeval pärast reaktori juures toimunud plahvatust. Lisaks loetletule olid kaks TEPCO töötajat kadunuks jäänud.



ESMASPÄEV, 14. märts

00:32 Kyodo teatel on Fukushima tuumajaama juures kiirgustase jälle ületanud lubatud piirmäärad.

4:31 Fukushima tuumajaamas on toimunud uus plahvatus, seesama, mida kardeti juhtuvat. Hoonest kerkib suitsu.

5:13 TEPCO esindajad ütlevad, et uus plahvatus ei kahjustanud tuumajaama reaktorit. Kompanii hinnangul on tõsise radioaktiivse lekke võimalus väike. Tegemist on kolmanda reaktori juures toimunud vesinikuplahvatusega.

6:30 Kolmanda reaktori plahvatuses on viga saanud 11 inimest. Tegemist on põrutusvigastustega, ühel inimesel on luumurd.

7:00 USA mereväe lennukinadjalt Ronald Reagan antakse teada, et nende päästekopteri meeskond on läbinud Fukushima lähistel radioaktiivse pilve ning pästeoperatsioonis osalenud mereväelased on saanud tunniga kuu koguse kiiritust. Reagan muudab planeeritud sõidutrajektoori.

8:30 Fukushima tuumajaama teise reaktori jahutussüsteem on lakanud töötamast. Vetase alaneb.

8:47 Jaapani võimud kinnitavad, et plahvatus kolmanda reaktori juures ei ole kahjustanud reaktori mahutit ja leket ei ole.

9:18 NHK otsesaates öeldakse, et teise reaktori jahutussüsteem lakkas töötamast plahvatuse tagajärjel kolmanda reaktori juures.

9:37 Kolmanda reaktori plahvatuse tagajärjel vigastada saanutest seitse olid tuumajaama töötajad ning neli sõdurid. Tõsiselt viga saanu oli tuumajaama töötaja.

9:50 Jätkatakse viimaste elanike evakueerimist tuumajaama raadiuses 20 km ulatuses. Enamik inimesi on lahkunud, jäänud on veel meditsiinitöötajad ja haiglapatsiendid.

10:45 Saabub teade, et Fukushima tuumajaama nr. 2 reaktorid on õnnestunult seisma pandud ja jahutatud. Kriis jaamas nr. 1 – Daiichi jaamas – jätkub. Kardetakse plahvatust teise reaktori juures.

11:30 Ilmajaam annab teada, et Fukushima juures pöördub tuul itta, mille tagajärjel võib radioaktiivne pilv hakata liikuma Tokyo suunas.

12:43 Jahutusvesi tuumajaama teises reaktoris on langenud nii palju, et osa kütusevarrastest on veest väljas.

13:05 Teise reaktori kütusevardad on täielikult jahutusveest väljas. Võimalik on reaktori tuuma sulamine.

13:27 Merevee pumpamine teise reaktori jahutamiseks on seiskunud, kõik viis pumpa on rivist väljas.

13:30 Jahutusumpadest sai otsa kütus.

13:45 Üks jahutuspump töötab jälle, vett on jahutusmahutis umbes 30 cm.

14:29 Jaapani võimude sõnul on plahvatusoht tuumajaamas väike.

14:50 Jaapani valitsuse peasekretär Yukio Edano ütleb, et võimalik on kolme reaktori tuuma osaline sulamine. Ta ei usu sellesse, et katastroof võiks võtta Tshernobõlis toimunu mõõtmed.

15:00 Uudistekanalis CNN räägitakse sellest, et jahutuspumbad seiskusid, kuna sinna oli unustatud lisada diiselkütust.

15:31 Kyodo teatel olid teise reaktori kütusevardad jahutusveest väljas 2,5 tundi. Viiest pumbast neli olid rivist väljas varem toimunud plahvatuse tõttu kolmanda reaktori juures.

17:00 Teises reaktoris on jahutusvett kahe meetri jagu, kütusevardad on võrreldes varasemaga jahtunud.

17:22 TEPCO: radioaktiivse kiirguse määr on tuumajaama ümber märgatavalt tõusnud.

17:34 Jahutusvesi kütusevarraste juuures teises reaktoris alaneb taas.

17:48 Kütusevardad teises reaktoris kuumenevad +2000 C. Reaktori tuum hakkab sulama.

18:06 Jaapan esitab IAEA-le ametliku palve tuumakriisi lahendamisel appi tulla.

18:08 telejaama TBC otseülekanne olukorrast tuumajaamas on katkestatud.

18:09 Fukushimas on radiatsiooni tase võrreldes eelmise päevaga kahekordistunud.

18:20 Prantsusmaa tuumaenergia spetsialistid arutavad, et Fukushimas toimunud õnnetust peaks INES skaalal hindama nüüd kõrgemale astmele, selleks pakutakse kas 5. või 6. astet. Ametlikult on see veel 4. kategooria õnnetus. Kõige kõrgem kategooria sellel skaalal on 7. aste, millega hinnati Tshernobõli tuumakatastroofi.

19:01 Jaapan palub abi USA-lt, et lahendada olukord teise reaktori juures.

19:22 IAEA juhataja Yukiya Amiano: „Uut Tshernobõlit ei tule.“ Juhataja viitab erinevustele tuumajaamade ehituses.

19:48 IAEA: märke sellest, et reaktori tuumad sulaksid, ei ole.

22:01 Olukord teise reaktori juures on püsinud stabiilsena. Pole teada, kas katsed reaktorit jahutada on õnnestunud.

23: 29 Kyodo: olukord Fukushima tuumajaama teise reaktori juures on endiselt murettekitav.

**


15. märtsi sündmuste ülevaade on SIIN