Vaatame, missugune oli tuumakatastroofi käsitlevate uudiste kulg teisipäeval, 15, märtsil. Esimest osa kronoloogiast vaata SIIT.

TEISIPÄEV, 15. märts

0:04 Jaapani valitsuse peasekretär Yukio Edano ütleb, et teisest reaktorist tulev radiatsioon järsult kasvanud ei ole.

1:08 Fukushima tuumajaama teisest reaktorist on kuuldud plahvatust, ütleb Jaapani tuumajärelevalve.

1:22 Tuumajaamast on evakueeritud töötajaid.

1:26 Kyodo vahendab, et Fukushima tuumajaama lähistel on radiatsiooni tase kasvanud.

1:43 TEPCO (Tokyo Energiakompanii) annab pressikonverentsi sellest, et Fukushima tuumajaamas nr. 1  on teises reaktoris toimunud plahvatus. Tuumajaama on jäänud 50 töötajat.

2:04 Jiji uudisteagentuuri teatel on reaktori hoone katus pealt lennanud ja hoonest kerkib auru. Ka varasemad plahvatused on kahjustanud reaktori hoonete katuseid.

2:13 Radiatsioonitase on tõusnud 8200 mikrosiivertini tunnis

2:35 Kyodo vahendab, et TEPCO on tunnistanud võimalikku teise reaktori tuuma sulamist.

Pärast teise reaktori plahvatust on neljanda reaktori hoones vallandunud tulekahi, mis kestab kaks tundi. Tipphetkel on radiatsioonitase neljanda reaktori lähedal 400 millisiivertiti tunnis.

5.38 Fukushima tuumajaama ümbruse evakuatsiooniringi on laiendatud 30 kilomeetrini, inimestel palutakse püsida siseruumides.

5:42 Tokios on märgatud kerget radioaktiivse kiirguse kasvu.

5:50 Tokio ümbruskonna maakondades on radiatsiooni tase kasvanud 10-40 korda. Ibaraki maakonnas on radiatsioonitase 100 korda normist kõrgem.

7:50 Fukushima tuumajaama raadiuses kehtestatakse 30 km ulatuses lennukeeld. Lennata võivad vaid päästetöid teostavad õhusõidukid.

8:36 Rahvusvaheline Tuumaenergia Agentuur (IAEA) kinnitab, et plahvatus toimus Fukushima tuumajaama teises reaktoris kell 6:30 hommikul Jaapani kohaliku aja järgi, lisaks süttis IAEA andmetel kasutatud kütusevarras, mille põlemisel paiskus radioaktiivne aine takistamatult õhku.

9:39 Jaapani peaminister Naoto Kan saadab TEPCO kohta kriitikanooli, et valitsust ei teavitatud õigeaegselt Fukushima tuumajaamas toimunud sündmustest. Kan sai toimunud viimasest plahvatusest ja tulekahjust teada tund aega pärast sündmuste lõppu.

9:58 Venemaalt, Kaug-Idast saabub teade, et on mõõdetud suurenenud radiatsiooni.

10:03 IAEA kinnitab, et Fukushima tuumajaama neljanda reaktori juures toimunud tulekahi on kustutatud. Teated selle tekkepõhjuste ja olukorra kohta kasutatud tuumakütuse basseinide juures on vastuolulised.

10:21 Uudisteagentuur AFP annab teada, et radiatsioonitase Fukushima tuumajaama läheduses langeb.

10:55 Kyodo teatel on keema hakanud vesi Fukushima tuumajaama neljanda reaktori juures asuvates tuumakütuse jäätmete basseinides. Veetase alaneb.

11:19 Jaapani ametnike sõnul ei ole Tokyo poole suunduv radioaktiivne pilv linna elanikele ohtlik. Linna elanikele teeb olukord muret ja paljud on otsustanud linnast lahkuda. Kauplused ostetakse jalgratastest tühjaks, varutakse toitu ja joogivett juhuks kui peaks tekkima olukord, kus palutakse püsida siseruumides.

11:38 Jaapani tuumaajärelevalveametilt saabub teade, et Fukushima tuumajaama neljanda reaktori hoone seintes on suured augud, 8x8 meetrit.

11:43 Jaapani tuumakatastroof võib kaasa tuua Kuriili saari okupeerivate Vene vägede lahkumise. da sõjaväeringkond on suureline kindlustama sõjaväelaste ja nende perekondade, samuti tsiviilelanike õigeaegse evakueerumise Kuriilidelt ja Sahhalinilt, kui selleks tekkib vajadus, teatas sõjaväeringkond Interfaksi vahendusel.

12:02 Kyodo annab teada reaktorite hetkeolukorrast Fukushima tuumajaamas. Olukord ei ole roosiline - tuumajaamas number 1 esineb kuuest reaktorist nelja juures tõsiseid probleeme reaktor nr.2 lekib. Merevett pumbatakse kolme reaktorisse ja kasutatud kütusevarraste hoiubasseinidesse.

12:10 Jaapani idarannikult antakse teada maavärina järeltõukest, millel magnituudiks 6,2.

12:12 Eesti Välisministeerium soovitab Jaapani kirdeosast lahkuda.

Soomlased ostavad kokku jooditablette, nende hind on kõvasti kerkinud.

12:29 Ilmateate kohaselt liigub radioaktiivne pilv ookeani peale.

12: 45 Keskkonnaameti kiirgusosakonna juhataja kt Ilmar Puskari sõnul ei kujuta Fukushima tuumajaamas toimunud avarii Eestile ohtu.

13:30 TEPCO on Fukushima tuumajaama juurest ära kutsunud 730-800 töötajat.

13:45 Prantsuse tuumajärelevalve asutus ASN on Fukushima tuumajaama õnnetuse kategooriaks tänase seisuga määranud 6. kategooria. Seni on maailma rängim tuumakatastroof Tshernobõlis toimunu,  mis hinnati 7. kategooria õnnetuseks. Jaapani ametnikud peavad õnnetust siiski 4. kategooria kriisiks, mis tähendab, et rike on vaid lokaalse ulatusega.

15:13 TEPCO sõnul on kasutatud kütusevarraste basseinides veetase langenud ning osa kütusevarrastest on veega katmata. Juhul, kui vardaid ei õnnestu jahutada, hakkavad need emiteerima radioaktiivseid aineid. Basseinidesse püütakse lisada vett, et vältida kasutatud kütusevarraste kuumenemist. "Uute radioaktiivse aine lekete võimalus kasvab," hoiatab Jaapani peaminister Kan

16:05 Paljudes maades kontrollitakse Jaapanist saabuvate inimeste radiatsiooniga kokkupuutumist, vahendab AFP

16:18 Fukushima tuumajaama 4. reaktori juures asuvatele basseinidele plaanitakse USA vägede abiga vett lisama hakata helikopterite abil.

16:28 Saksamaa riigikantsler Angela Merkeli sõnul seisati riigis kõik enne 1980. aastat käiku lastud tuumaelektrijaamad. Ülejäänud tuumajaamad läbivad turvakonrolli.

16:40 Rahvusvaheline Aatomienergia Agentuur (IAEA) annab oma kodulehel teada, et Fukushima Daini tuumajaamas (jaam nr. 2), Onagawa ja Tokai tuumajaamas on olukord kontrolli all ning stabiilne. Probleemsed on Hamaoka tuumajaam ning Fukushima tuumajaam nr. 1

18.02 Euroopa Liidus on jõutud kokkuleppele, et tuumajaamades korraldatakse stressitestid.

18:39 IAEA juhataja Yukio Amano ütleb, et Fukushima teise reaktori tuum võib olla sulanud, selle määraks võib olla alla 5%

Radio France kutsub Jaapanist tagasi oma reporterid. Põhjuseks tuuakse viimased sündmused Fukushima tuumajaamas, vahendab uudisteagentuur Kyodo. Jaapanisse saadetud seitsmest reporterist lahkub kuus, niipea kui katastroofipiirkonda jäänud viimane reporter lahkuda otsustab, osutatakse talle selleks kohe igakülgset abi.

19.30 Hamaoka tuumajaamas ei ole tõsist ohtu.

19:48 Fukushima tuumajaama töötajad ei saa enam olla jaama kontrollpunktis, sest radiatsiooni aste on tõusnud liiga kõrgele. Olukorral hoitakse silma peal eemalt.

20:32 Eesti asub Jaapanist umbes 8000 kilomeetri kaugusel. EMHI andmetel oleme eriti kaitstud talvel, mil Jaapani saarestiku kandis valitsevad läänekaarte tuuled.

20:35 Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Günther Oettinger nimetas Jaapani tuumaõnnetust apokalüpsiseks, märkides, et Tokyo on peaaegu kaotanud kontrolli olukorra üle Fukushima tuumaelektrijaamas.

Kyodo uuendab tuumareaktorite seisundi uudist, lisades varasemasse teatesse, et kolmanda reaktori juures on mõõdetud kõrgenenud radiatsiooni

21:30 Ria Novosti vahendab uudise, et Venemaa ja Valgevene allkirjastasid täna mitu energiaalast lepingut, milles Venemaa lubab muuhulgas ka  Valgevenet maa esimese tuumajaama ehitamisel. Peaminister Putin kinnitab, et uus jaam saab olema kaasaegne, stabiilne ja õnnetusekindel.

23:07 Reuters vahendab uudise, et kaks tuumajaama töötajat on 15. märtsil neljanda reaktori juures toimunud sündmuste käigus kadunuks jäänud. Reaktori hoone katuses on pragu. Kadunud töötajad viibisid 4. reaktori hoones turbiinide lähistel.

23:18 TEPCO on kinnitanud, et seoses ülikõrge radiatsiooniga neljanda reaktori juures pidid tuumajaama töötajad tuumajaama kontrollruumist 10. minutiks lahkuma, et vältida kiirituse üledoosi saamist. Toimunut jälgiti selle aja vältel eemalt. See vahejuhtum toimus täna päeval.

23:30 Viimaste teadete kohaselt ei toimunud põlemist kasutatud kütusevarrastega, põles lubrikant basseinide lähedal. CNN uudised vahendavad, et Tshernobõli katastroofiga ei saa Fukushimat võrrelda, kuna Jaapani tuumajaamas ei ole nii palju selliseid asju, mis võiksid tuld võtta. Kui kütusevarraste basseinidesse vett lisada, ja isegi kui see keeb, siis ei juhtu midagi veel nädalaid. Kommenteerijaks on Matthew Wald.

Päeva jooksul on esitatud mitmeid spekulatsioone teemadel, et TEPCO hoiab informatsiooni tagasi ja ei jaga välja kogu teavet. Oletustele ei ole kinnitust ning jõutakse järeldusele, et kõik saab ajapikku selgemaks, ehk maakeeli: hommik on õhtust targem.