Jaapani tuumaohutusagentuur on evakuatsioonialaks määranud 20 km ning soovitanud inimestel tuumajaamast 20-30 km kaugusel kas vabatahtlikult evakueeruda või püsida siseruumides.

Jaapani tuumaohutusagentuuri esindaja  Seiji Shiroya ütles tänasel pressikonverentsil, et kohalik tuumaohutusagentuur on otsustanud evakuatsioonipiirkonnad mitte selle järgi, kui radioaktiivne on pinnaseproov, vaid selle järgi, missuguse radiatsioonidoosi võivad inimesed õhu kaudu saada. Shiroya ütles, et IAEA mõõtmistulemusi võib võtta kui infoviidet, kuid see ei muuda jaapani agentuuri poolt tehtud otsuse õigsust.

Shiroya lisas, et  tuumaohutuskomisjon on arvesse võtnud erinevaid tegureid, näiteks radiatsiooni taseme õhus ning ka selle, kui palju radioaktiivseid ühendeid võib inimorganismi sattuda hingamise või toidu kaudu. Ametnik ütles, et IAEA mõõtis radiatsiooni tõenäoliselt murupinnal parasjagu kätte sattunud mõõteriistadega ning lisas, et tuumaohutusagentuuri poolt läbi viidud mõõtmised on tõenäoliselt täpsemad, eriti kui arvestada radioaktiivsete ainete mõju inimorganismile.

Samal ajal aga Fukushima tuumajaama juures merevees radiatsioon muudkui kasvab. Kui veel eile mõõdeti merevees radiatsiooni tase, mis oli normist 3355 korda kõrgem, siis tänase seisuga on radiatsiooni merevees juba 4385 korda üle normi.

TEPCO andmetel oli merevees jood-131 sisaldus 180 bekerelli kuupsentimeetri kohta. Tseesiumi sisaldus merevees oli kolmapäevase seisuga 527 korda normist suurem. Radiatsiooni mõõdeti 330 meetrit rannast eemal.

USA otsustas täna Jaapanisse saata mereväe eriüksuse, mis on spetsialiseerunud tuumaõnnetuste lahendamisele. 140-liikmeline USA meeskond läheb appi Fukushima tuumajaama nr. 1 kriisi lahendamisele.

Jaapani sisekaitseväe pealik Ryoichi Oriki ütles, et eriüksuse abi ei ole kohe hädasti vaja, kuid kindlasti plaanitakse teha koostööd ja võtta vajadusel abi vastu.

Kyodo andmetel jõuavad eriüksuslased, kes on spetsialiseerunud tuumaõnnetuste ja bioloogiliste eriolukordade lahendamisele ning saanud ka meditsiinilise eriväljaõppe, Jaapanisse "varsti". Praegu arutatakse, kuhu meeskond paigutada ning kui kaua nende missioon Jaapanis kestma peaks.

USA on Jaapanisse juba saatnud ligi 450 tuumaenergia spetsialisti, kes tegutsevad kiirguse mõõtmisel ja abi osutamisel tuumajaama evakuatsioonipiirkonnast väljaspool.