Iitate asula kohalik omavalitsus otsustas, et kogukonna nooremad liikmed ning lapseootel naised, kellele kõrgenenud radiatsioon võib eriti kahjustavalt mõjuda, evakueeritakse kaugemale, kuna valitsuse ja TEPCO poolt esitatud andmed radiatsiooni määrade kohta ei tundu usaldusväärsed. Evakueerida on plaanis umbes 50 inimest.

Fukushima tuumajaamast 30 km raadiuse piiril asuva Minamisoma linnapea aga palus maakonnavalitsusel lõpetada siseruumides püsimise nõue, mis kehtib osale linnast. "Me soovime, et kõiki linnaelanikke koheldaks võrdväärselt ja soovitame tungivalt katkestada siseruumides püsimise nõue," ütles linnapea Sakurai.

Linnapea on Youtube'i lisanud ka inglise keelsete subtiitritega postituse, kus seletab, et valitsuse direktiiv on linnaelanike elu väga keeruliseks muutnud.

Rahvusvaheline Tuumaenergia Assotsiatsioon (IAEA) on leidnud, et Iitates võetud pinnaseproovides on radiatsioonitase kaks korda nii suur kui see piir, alates millest rahvusvaheliste standardite kohaselt peaks inimesed evakueerima. Jaapani tuumaohutusagentuur ütles IAEA soovituse peale kommentaariks, et radiatsioon ei kujuta inimeste tervisele kohest ohtu.

Nüüd on siiski hakatud evakueerimisplaane üle vaatama, sest normist tunduvalt kõrgem radiatsioon on kestnud juba kauem kui esialgu prognoositud.

"Praegu kehtivad ohutusnõuded võtavad arvesse kõrge radiatsiooni piirkonnas viibimise lühikese ajaperioodi jooksul," ütles valitsuse peasekretär Yukio Edano, viidates sellele, et Fukushima tuumajaama ümbritsevas piirkonnas võib kõrgenenud radiatsioon siiski püsima jääda pikemaks perioodiks.

Hetkel kehtivad Jaapanis normid, mille puhul inimesed evakueeritakse siis kui välitingimustes on radiatsioonitase 50 millisiivertit ja palutakse püsida siseruumides kui radiatsioonitase on ületanud 10 millisiivertit. Tänase seisuga ei ole Jaapanis ametlikult veel evakuatsioonipiirkonda laiendatud.