Ehkki ametlikult pole riikide nimekirja avalikustatud, kaalub Euroopa Komisjon meedia andmeil ukse sulgemist ka järgmisel või ülejärgmisel aastal euroliitu astuva Rumeenia ning Bulgaaria kodanike ees. Volinik soovitas ühtlasi kõiki viisataotlusi hoolikalt kontrollida, kuna “paljud naised valetavad ning ütlevad, et tahavad külastada näiteks kultuuriüritusi,” ütles ta.

Samuti kutsus Frattini Schengeni viisaruumiga liitunud riike kehtestama mängude ajaks rangemat passikontrolli. Karmim ülevaatus mõjutaks ka Euroopa Liidu uusliikmete kodanike liikumist. Liikmesmaade rangemaid liikumispiiranguid puudutava ametliku ettepaneku teeb volinik enda sõnul aprillis.

Kannatavad just naised

Algatus on pannud nördima naissoost europoliitikuid. Kolm sotsialistist europarlamendi saadikut Saksamaalt, Itaaliast ning Austriast kutsusid Euroopa Liitu võitlema kurjategijate, mitte naistega. “Me oleme nördinud,” teatasid Lissy Gröner, Pia Locatelli ning Christa Prets ühisavalduses.

Ajal, mil kõik Saksamaale sõitvad naised peavad vastama karmimatele viisanõuetele, pääsevad kupeldajad maksimaalselt vaid kahanenud ärivõimalustega. Nemad teenivad aga aastas iga kommertsneiu pealt hinnanguliselt 60 000 eurot.

Eestit külastav europarlamendi naisõiguste ning soolise võrdõiguslikkuse komisjoni ase-eesistuja Zita Gurmai kinnitas, et Frattini ettepanek viisakeelu kehtestamiseks on täiesti vastuvõetamatu. “Me ei saa karistada teisi naisi, kes tahavad sel ajal lihtsalt Saksamaale sõita,” kõneles ungarlasest eurosaadik, kes käis eile koos europarlamentäär Marianne Mikkoga Pärnus uurimas eestlaste suhtumist lõbumajandusse.

Pigem tuleks Gurmai hinnangul keskenduda lõbutüdrukuid kamandavatele sutenööridele. Oletatakse, et jalgpalli-MM meelitab kohale 40 000–100 000 lõbutüdrukut, kellest paljud saabuvad “komandeeringusse” Ida-Euroopa maffiabosside survel.

Eesti politsei andmetel üritavad ka Eesti prostituudid vuti- MM-i ajaks Saksamaa lõbumajadesse tööle saada, kuid teevad seda peamiselt omal käel.

Prostituute müüakse liiga odavalt

•• Samal ajal kui naiste prostitutsioonile sundimine on pälvinud Euroopa institutsioonide üksmeelse pahameele ning seda hakkab arutama ka Euroopa Parlament, kisub müüdava seksi oodatav kõrghetk MM-il päevavalgele erinevad väärtushinnangud.

•• Saksamaal on enese keha müümine kindlaksmääratud punaste laternate rajoonides legaalne. Olukorda hinnanud vabaühendused ootavad, et seksi-äri käive tõuseb MM-iga seoses kolmandiku võrra. Juba on meediatähelepanu pälvinud Berliini peastaadioni juurde rajatav nn superbordell 70 toaga 600 kliendi jaoks päevas. Dortmundis ja Kölnis teevad ilma “meelelahutuskarbid” ehk liikuvad lõbumajad. Hamburg avab lõbuneidudele infopunkti, kus nad saavad teavet paljudes keeltes.

•• Eurovolinik Margot Wallström väljendas nördimust, et naiste keha müümine on üldse võimalik. “See pole see, mida me mõistsime siseturu all,” ütles ta. Teda pahandas eriti, et naisi on võimalik osta odavamalt kui jalgpallipileti hinna eest.